Τη φιλοδοξία έως το 2019 όλα τα κτίρια της χώρας να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας εξέφρασε σε εκδήλωση για το θεσμικό πλαίσιο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, στη Λάρισα, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων η κ. Καραβασίλη, είναι υποχρέωση της Ελλάδας από το 1993 να προσαρμοστεί στην Οδηγία που είχε εκδοθεί τότε από την Ε. Ε. και η οποία έθετε τα ίδια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και τώρα, όπως τη θωράκιση των κτιρίων με θερμομόνωση και την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων σε πρότυπα από άποψη ενεργειακής κατανάλωσης.

Η κ. Καραβασίλη ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι στη χώρα υπάρχουν σήμερα 4 εκατομμύρια κτίρια που είναι θερμικά απροστάτευτα και γι’ αυτό όσο και να κάψουμε πετρέλαιο ή να δουλέψουμε το κλιματιστικό, δεν ζεσταινόμαστε, δεν δροσιζόμαστε.

Τα κτίρια είναι ζωντανοί οργανισμοί και απαιτούν για την κατασκευή τους αρμονική και δημιουργική συνεργασία των πολιτικών, των μηχανολόγων και των αρχιτεκτόνων μηχανικών.