Τις τριάντα προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» Απόστολος Παπατόλιας.

Για τον άξονα Περιβάλλον και Αγροτική Οικονομία ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προτείνει μεταξύ άλλων τον χαρακτηρισμό της Θεσσαλίας ως ελεύθερη ζώνη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης στο ΥΠΑΑΤ για συνολική αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Για το περιβάλλον και τη διαχείριση υδάτων, η παράταξη προτείνει άμεση θέση σε λειτουργία ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ενίσχυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ύδατος και σύσταση Περιφερειακών Συμβουλίων Ύδατος.

Η παράταξη θέτει ως προτεραιότητες την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου της ποιότητας των υδάτινων εισροών για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Επίσης κάνει λόγο για ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη διαπεριφερειακού διαλόγου μεταξύ των φορέων της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναφορικά με τη βιώσιμη διαχείριση των ορεινών όγκων, ο κ. Παπατόλιας, προτείνει ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας με τους φορείς της Πιερίας. Ακόμη, κάνει λόγο για ανάληψη πρωτοβουλιών για την τροποποίηση του προστατευτικού Π.Δ. της περιοχής του Πηλίου, σύμφωνα με την κοινή πρόταση των φορέων του Ν. Μαγνησίας για την προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του βουνού.
Όσον αφορά το Περιβάλλον και την Ενέργεια, η παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη», θέτει προτεραιότητες την κατάρτιση Σχεδίου για την ενεργειακή αξιοποίηση της αγροτικής προέλευσης βιομάζας.

Για την ενότητα περιβάλλον – τουρισμός, ο κ. Παπατόλιας προτείνει τη δημιουργία «Επιτροπής Αξιολόγησης Πράσινων Τουριστικών Επενδύσεων».

Για τη βιομηχανική δραστηριότητα προτείνει κατάρτιση «μαύρης λίστας» και «λευκής λίστας» επιχειρήσεων, με κριτήριο την συμμόρφωσή τους με την περιβαλλοντική νομοθεσία .

Για την προστασία του Παγασητικού ο κ. Παπατόλιας θέτει ως προτεραιότητα την εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης (monitoring) και η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Παγασητικού.