Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος κόσμος είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλει στη γιγάντωση του φαινομένου, είναι οι τόνοι σκουπιδιών που παράγουν οι άνθρωποι από πλαστικά και οτιδήποτε άλλο τους είναι άχρηστο. Έτσι, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει, πλέον, σε τέτοιο βαθμό τον πλανήτη, όπου είναι ανάγκη να αλλάξει η καθημερινότητα.

Ύστερα, λοιπόν, από τη χρόνια και αλόγιστη χρήση πλαστικών, αλλά και τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που πετιούνται στις θάλασσες, η μόλυνση έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Θέλοντας να μπει ένα τέλος στη θαλάσσια ρύπανση, αλλά και στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, δράσεις και συλλογικότητες προσπαθούν, όπως μπορούν, να καθαρίσουν τις ακτές από τα άπειρα σκουπίδια που συσσωρεύονται σε αυτές.

Μια από τις μεγαλύτερες δράσεις για τον καθαρισμό των ακτών από τα πλαστικά και τους τόνους σκουπιδιών, είναι εκείνη του «Typhoon Project» από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Η δράση του ιδρύματος εστιάζεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας, καθώς και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που προασπίζονται το συλλογικό συμφέρον και ενισχύουν τη διαφάνεια.

Έχοντας ως στόχο να καθαρίσει ολόκληρη την ελληνική ακτογραμμή και να δώσει πίσω τις, καθαρές πλέον, το «Typhoon Project», που ξεκίνησε το 2019, δίνει τη δική του μάχη για καθαρότερες παραλίες και ποιοτικότερη ζωή. Κύρια απορρίμματα που μαζεύει το «Typhoon» από τις ελληνικές θάλασσες, είναι πλαστικά κομμάτια και νάιλον, φελιζόλ, καπάκια πλαστικών μπουκαλιών και δακτύλιοι, μπουκάλια νερού, αναψυκτικών και απορρυπαντικών, καλαμάκια και κατάλοιπα της αλιευτικής δραστηριότητας.

Το «Typhoon», ένα σύγχρονο σκάφος μήκους 72 μέτρων νορβηγικής κατασκευής που πλέει όλο το χρόνο, είναι ο «πρωτεργάτης» του έργου, καθώς με αυτό καθαρίζονται οι ακτές και μεταφέρονται τα απόβλητα που συλλέγονται, σε κατάλληλες δομές ανακύκλωσης ή διάθεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης του «Typhoon», είναι μια από τις τελευταίες του δράσεις στη Σάμο. Το σκάφος των 72 μέτρων βρέθηκε στο νησί των Δωδεκανήσων, για να επιχειρήσει στις θάλασσες και τον βυθό του.

Τα ευρήματα προκάλεσαν ανατριχίλα. Σε μια επιχείρηση πολλών ωρών, το πλήρωμα του «Typhoon» κατάφερε να απομακρύνει εκατοντάδες κιλά απορριμμάτων. Στη συνέχεια, τα απορρίμματα καταγράφονται, ζυγίζονται, συμπιέζονται και αποθηκεύονται σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για την υποδοχή τους, μέχρι να φτάσουν στο επόμενο λιμάνι.

Τις τελευταίες ημέρες, ο «Τυφώνας» βρέθηκε στις παράκτιες περιοχές της Αίγινας. Εκεί, όχι μόνο έγινε καθαρισμός των ακτών, αλλά, όπως αναφέρεται και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, «το πλήρωμά του πραγματοποίησε δειγματοληψίες θαλασσινού νερού και άμμου, για την ανίχνευση μικροπλαστικών στα πρώτα εκατοστά της επιφάνειάς τους. Αυτό, μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίζουμε ολιστικά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και να καταγράφουμε το επίπεδο επιβάρυνσης, από τα πιο μικρά κομμάτια πλαστικού έως τα πιο μεγάλα».

Ποιο είναι το «Typhoon» που καθαρίζει τις ελληνικές θάλασσες

Το σκάφος των 72 μέτρων διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Το «Typhoon Project» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Όπως αναφέρεται και στο site του, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης: «Υποστηρίζει προσπάθειες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και επιδιώκουν να φέρουν την αλλαγή αρχίζοντας από τα μικρά, πιστεύοντας ακράδαντα στη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να κάνει τη διαφορά, ξεκινώντας από τον δικό του χώρο».