Το εμβληματικό μουσικό έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου ανεβαίνει επί σκηνής τον Μάρτιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προς τιμήν της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Πρόκειται για τις πρώτες παραστάσεις με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου που ανεβαίνουν επί σκηνής μετά την απώλεια του. Οι μουσικές παραστάσεις θα προβληθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 23 Μαρτίου και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Σολίστ του έργου είναι οι Μάριος Φραγκούλης, Τάσος Αποστόλου και Χάρης Ανδριανός και αφηγήτρια η Μαρία Καβογιάννη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ασχολήθηκε με τη σύνθεση του έργου «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε μορφή Λαϊκής Λειτουργίας για περισσότερα από 14 χρόνια, οργανώνοντας το λιμπρέτο από το ομώνυμο ποίημα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και επιλέγοντας από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος, τα πεζά, τους στίχους και τα αφηγηματικά μέρη.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», έργο σε μορφή Λαϊκής Λειτουργίας για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία, λυρικούς τραγουδιστές (τενόρο, βαρύτονο, μπασοβαρύτονο) και αφηγήτρια, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής. Αποτελούν ίσως την κορωνίδα των μουσικών του έργων και συνοψίζουν την αποθέωση της ελληνικής ψυχής για αυτόν μέσα από τον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση τους.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’60, ο συνθέτης ολοκλήρωσε το έργο σχεδόν μία δεκαετία μετά. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης μερικά χρόνια πριν, «το δούλεψα για μεγάλο διάστημα, πάνω στα τρία Σχεδιάσματα του ποιήματος». Το 1975 έδωσε την οριστική μορφή στο έργο, τη μορφή της Λαϊκής Λειτουργίας, την οποία και παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό το 1975 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προσκεκλημένος του αείμνηστου καθηγητή Λίνου Πολίτη, πιο σημαντικού ίσως μελετητή του Σολωμού και επιμελητή της έκδοσης των χειρογράφων του ποιητή σε δύο τόμους.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παπά. Συμμετείχε η ερασιτεχνική μικτή χορωδία της Πρέβεζας, σε διδασκαλία Γιώργου Κακίτση και ορχήστρα 16 οργάνων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν και ελληνικά όργανα.

Η πρώτη συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» δόθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1978, όπου ο Μαρκόπουλος διηύθυνε το έργο του, μπροστά σε κοινό είκοσι δύο χιλιάδων ατόμων, που κατέκλυσαν τις κερκίδες του γηπέδου και υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τόσο το νέο μουσικό έργο όσο και την είσοδο της ποίησης του Σολωμού στη νεοελληνική μουσική δημιουργία.

στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 23 Μαρτίου και
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Μαρτίου

Συντελεστές

Σολίστ: Μάριος Φραγκούλης, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός
Αφηγήτρια: Μαρία Καβογιάννη.

Τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Συμμετέχουν η μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης και η χορωδία του δήμου Αθηναίων.