Τα αμερικανικά ΜΜΕ το αποκαλούν ήδη το «τελευταίο καρφί στο φέρετρο» του Γούντι Άλεν και η αλήθεια είναι το νέο ντοκιμαντέρ του HBO «Allen vs Farrow» ψηλαφίζει αρκετές σκοτεινές πτυχές από το ερωτικό παρελθόν του Γούντι Άλεν αλλά και την εδώ και 30 χρόνια άγρια κόντρα του σκηνοθέτη με την πρώην σύντροφό του, Μία Φάροου.

Όπως αναφέρει το Variety, το ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε να προβάλλεται χθες, Κυριακή, επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαρκή σύγκρουση των δυο πρώην συντρόφων μέσω νέων συνεντεύξεων, αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Οι κατηγορίες εναντίον του Αλεν είναι γνωστές: από τις αρχές των ’90s η Φάροου τον κατηγορεί ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά την ανήλικη κόρη τους, Ντίλαν όταν αυτή ήταν επτά ετών.

Η Ντίλαν με την σειρά της, είναι επίσης ξεκάθαρη: ο Αλεν όχι μόνο είναι ένοχος, αλλά έχει ευνοηθεί από διάφορους εισαγγελείς που κάνουν τα «στραβά μάτια» εδώ και 30 χρόνια. Ο Γούντι, με την σειρά του, αρνείται τα πάντα και επικαλείται τις γνωματεύσεις ειδικών και ψυχολόγων που εξέτασαν το παιδί.

Στο «Allen v. Farrow» περιλαμβάνεται νέο υλικό και νέες συνεντεύξεις από τους Μία Φάροου, Ντίλαν Φάροου, Ρόναν Φάρου και της μουσικού Κάρλι Σάιμον – φίλη της οικογένειας, με κάποια από τα πρόσωπα αυτά να μιλάνε για πρώτη φορά.

Χθες, Κυριακή, το πρώτο επεισόδιο

Το πρώτο επεισόδιο, που προβλήθηκε χθες βράδυ, εξιστορεί πώς συναντήθηκε το ζευγάρι, αρχές της δεκαετίας του ’80, και ξεκίνησε τον 13ετή δεσμό τους, σε μια περίοδο εκείνη η Φάροου είχε ήδη επτά υιοθετημένα παιδιά. Την περίοδο εκείνη η Μία υιοθέτησε και την Ντίλαν.

Το δεύτερο επεισόδιο ασχολείται με την αποκάλυψη της σχέσης Άλεν και (της ανήλικης υιοθετημένης κόρης της Φάροου) Σουν Γιν Πρεβίν ενώ τα δύο τελευταία επεισόδια είναι αφιερωμένα στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που έπληξαν την προσωπικότητα του Άλεν.

Αν και ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ, ακούγεται ξεκάθαρα η άποψή του για τα γεγονότα καθώς οι σκηνοθέτες χρησιμοποιούν αρχειακές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, αλλά και την φωνή του, είτε από ραδιοφωνικές εκπομπές, είτε από τηλεφωνικές κλήσεις που ηχογραφήθηκαν από την ίδια τη Μία.

«Με αποπλάνησε όταν εγώ ήμουν 16 ετών και εκείνος 41»

Μία από τις μαρτυρίες που φιλοξενούνται στο ντοκιμαντέρ είναι εκείνη της Κριστίνα Ένγκελχαρντ, μιας γυναίκας που ισχυρίζεται ότι ο διάσημος δημιουργός την αποπλάνησε όταν εκείνη ήταν 16 ετών και εκείνος 41. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της 61χρονης σήμερα γυναίκας, εκείνη και ο Άλεν γνωρίστηκαν σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης.

Όπως υποστηρίζει η ίδια, μετά από αυτήν την πρώτη συνάντηση στο εστιατόριο, ξεκίνησε ένας κρυφός ερωτικός δεσμός ανάμεσα σε εκείνη και τον σκηνοθέτη που έμελλε να κρατήσει πάνω από οκτώ χρόνια, μέχρι που εκείνη έγινε 24, μια σχέση που όπως υποστηρίζει ήταν εν πλήρη γνώσει της Φάροου.

Μιλώντας στην Daily Mail με αφορμή τη συμμετοχή της στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, η Ένγκελχαρντ περιγράφει πώς έπαιρνε συχνά το λεωφορείο από το σπίτι των γονιών της στο Νιου Τζέρσι και ταξίδευε δύο ώρες για να επισκεφθεί τον Αλεν στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. «Δεν πέρασα ποτέ το βράδυ εκεί. Βρισκόμασταν μόνο για κάνα δυο ώρες, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Ένα ποτήρι κρασί, λίγη κουβεντούλα, ένα παιχνίδι σκάκι και μετά σεξ. Μετά μου έλεγε “ώρα να φύγεις” και μου πρότεινε να ξαναπεράσω όταν θα βρισκόμουν ξανά στην περιοχή».

Το ντοκιμαντέρ έχει την σφραγίδα των ντοκιμαντεριστών Κέρμπι Ντικ και Εϊμι Ζίρινγκ, οι οποίοι το γύρισαν με απόλυτη μυστικότητα, όπως έκαναν αντίστοιχα και με προηγούμενα ντοκιμαντέρ τους, όπως το «The Invisible War» με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση στον αμερικανικό στρατό.