Πολλοί ηθοποιοί ονειρεύονται να τους ανατεθεί ένας ρόλος για τον οποίο θα χρειαστεί να μεταμορφωθούν ολοκληρωτικά, προκειμένου να καταφέρουν να ξεδιπλώσουν όλο τους το ταλέντο.

Πολλές φορές, βέβαια, η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν είναι ευχάριστη, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι εξαιρετικά βασανιστική.

Όμως ο δρόμος για τα Όσκαρ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…

Κάποιοι ηθοποιοί κατάφεραν να «εξαργυρώσουν» τις θυσίες που έκαναν για την τέχνη με μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ή ακόμη και τη βράβευσή τους με ένα από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ άλλοι «ούτε που ακούμπησαν», γράφει ο Mark Juddery στο The Week.

Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία…

Δείτε παρακάτω μια λίστα με ταινίες που ταλαιπώρησαν τους πρωταγωνιστές τους για χάρη της Τέχνης:

1. Blue is the Warmest Color



Μπορεί ο σκηνοθέτης Abdellatif Kechiche και οι νεαρές ηθοποιοί Lea Seydoux και Adele Exarchopoulos να αντάλλασσαν φιλιά χαράς κατά την απονομή του Χρυσού Φοίνικα των Καννών για την ταινία «Blue is the Warmest Color», ωστόσο στο Τορόντο οι σταρ της ταινίας είχαν δηλώσει ότι το να δουλεύει κανείς με τον Kechiche ήταν «απαίσιο». Αρκεί να σας αναφέρουμε μόνο τη σκηνή του καυγά, για την οποία ανάγκασε την Seydoux να χτυπά στην κυριολεξία την Exarchapoulos για μία ολόκληρη ώρα, αρνούμενος να σταματήσει ακόμη κι όταν η δεύτερη κόπηκε στο χέρι με ένα σπασμένο κομμάτι γυαλί.

2. Rigor Mortis



Ο νεαρός σκηνοθέτης Juno Mak χρησιμοποίησε στην ταινία του «Rigor Mortis» πολλούς διάσημους αστέρες του κινηματογράφου στο Χονγκ Κονγκ, όπως ο Chin Siu-ho… και δεν τον λυπήθηκε καθόλου. «Ήθελα να έχει πραγματική κατάθλιψη» είχε πει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του στο The Week. «Έτσι, συζητήσαμε με μερικούς γιατρούς και καταστρώσαμε ένα σχέδιο, που ήταν πολύ βασανιστικό». Προκειμένου να καταφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αποφάσισαν να διακόπτουν τον ύπνο του Chin, τηλεφωνώντας του κάθε δύο ώρες επί 24ωρου βάσεως, αναγκάζοντάς τον να μιλήσει για τουλάχιστον 5 λεπτά… και αυτό κράτησε τρεις ολόκληρους μήνες! Επίσης, τον ανάγκασαν να ακολουθήσει μια πολύ αυστηρή δίαιτα, που αποτελούνταν από καφέ, βραστά λαχανικά και νερό. Για τρεις ολόκληρους μήνες!

Είναι να μην πάθεις κατάθλιψη μετά;

3. Canopy



Ο αυστραλός σκηνοθέτης Aaron Wilson όταν έκανε casting για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας του ξεκινούσε περιγράφοντας στους ηθοποιούς ένα σενάριο. «Έλεγα: ‘τώρα πρέπει να καθίσεις στην καρέκλα και να το σκεφτείς όλο αυτό καλά’» είχε πει σε μια συνέντευξή του. Στη συνέχεια τους βιντεοσκοπούσε χωρίς καμία οδηγία ή σχόλιο για 12 λεπτά. Πολλοί ηθοποιοί ένιωθαν άβολα και «τα έπαιζαν». Φαίνεται πως αυτό δε συνέβη στον Νεοζηλανδό Khan Chittenden, ο οποίος πήρε το ρόλο.

4. Gravity



Ο Alfonso Cuaron θέλοντας να αποδώσει όσο καλύτερα γινόταν το φως του Διαστήματος στην ταινία του «Gravity», έδεσε και έκλεισε τη Sandra Bullock σε ένα φωτεινό κουτί, από το οποίο μπορούσε να επικοινωνεί με τον «έξω κόσμο» μόνο μέσω ακουστικών. Και καθώς ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία το να μπαίνει και να βγαίνει στο κουτί, η Bullock έμενε μέσα σε αυτό επί 9 ή 10 ώρες τη φορά… απομονωμένη εντελώς από όλους τους άλλους.

5. Dallas Buyers Club



Προκειμένου να παίξει έναν άντρα ο οποίος έπασχε από AIDS για τις ανάγκες της ταινίας «Dallas Buyers Club», ο Matthew McConaughey έχασε πάνω από 20 κιλά. Όταν ένας φίλος του τού είπε «Θεέ μου, πρέπει να σε πάμε σε κάποιο γιατρό» ο McConaughey κατάλαβε ότι είχε φτάσει στο «τέλειο επίπεδο». Ο Jared Leto, συμπρωταγωνιστής του McConaughey, που υποδυόταν επίσης έναν πάσχοντα από AIDS έχασε πάνω από 13 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου.

Βέβαια, τα «ακραία μέτρα» δεν είναι καινούρια «μόδα» στο Χόλιγουντ. Οι ηθοποιοί πάντοτε τα «έδιναν όλα» για την τέχνη τους:

6. The Valley of the Giants

Ο γοητευτικός σταρ του Χόλιγουντ Wallace Reid, πίσω στο 1919-1920 είχε τραυματιστεί σε ένα ατύχημα με τρένο ενώ πήγαινε στα γυρίσματα της ταινίας. Προκειμένου να μπορεί να παίξει, οι ιθύνοντες του κινηματογραφικό στούντιο του έδωσαν πολλές δόσεις μορφίνης, για να απαλύνουν τον πόνο του. Ο Wallace εθίστηκε στις φαρμακευτικές ουσίες και στην πορεία έγινε αλκοολικός. Πέθανε σε σανατόριο στην ηλικία των 32 ετών.

7. The Passion of Joan of Arc

Η κλασική ταινία του 1928 «The Passion of Joan of Arc» αποτελείται κυρίως από κοντινά πλάνα της γαλλίδας ηθοποιού Renee Falconetti, η οποία έμοιαζε πολύ ταλαιπωρημένη. Και υπάρχει καλή εξήγηση πίσω από αυτό: ο σκηνοθέτης Carl Dreyer ήθελε η ταινία του να προκαλεί συναισθήματα πόνου και για να το καταφέρει αυτό, ανάγκαζε την Falconetti να γονατίζει σε πέτρινα πατώματα μέχρι που στο πρόσωπό της αποτυπωνόταν το «επιθυμητό επίπεδο πόνου». Η ίδια είχε καταπονηθεί τόσο από την εμπειρία αυτή, που δεν συμμετείχε σε καμία άλλη ταινία.

8. Frankenstein

Ο Boris Karloff καθόταν κάθε μέρα επί τέσσερις ώρες στο δωμάτιο του μακιγιάζ, για να μεταμορφώνεται στο τέρας του Dr. Frankenstein.

9. Jungle Jim

Πριν από 70 χρόνια, όταν ο Johnny Weissmuller απολύθηκε από τις ταινίες «Tarzan» επειδή είχε βάλει πολύ βάρος, έκλεισε συμβόλαιο με την ταινία Jungle Jim για 75.000 δολάρια. Ωστόσο, για κάθε μισό κιλό πάνω από 86 κιλά που ζύγιζε θα έχανε 5.000 δολάρια.

…Ο ίδιος έχασε κιλά, όχι επειδή έκανε δίαιτα ή γυμναστική, αλλά από την πίεση και το άγχος που του προκαλούσε η παραπάνω συμφωνία.

10. Rebecca

Ο Alfred Hitchcock ήταν γνωστό ότι ταλαιπωρούσε τους ηθοποιούς του. Για την ταινία «Rebecca» (1940) θέλοντας να «βγάλει» από την Joan Fontaine εκφράσεις πόνου και ανασφάλειας έπεισε το cast να παίξουν ένα «βρώμικο παιχνίδι». Στα 21α γενέθλια της ηθοποιού φρόντισε έτσι ώστε να μην εμφανιστεί κανείς στο πάρτι της, με αποτέλεσμα εκείνη να νιώσει απόρριψη. Το αποτέλεσμα; Μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την Fontaine.