Με την καναδικής παραγωγής ταινία «Μάγισσα του πολέμου» του Κιμ Νγκούγεν και την αμερικανική «Μπελ Αμί» των Ντέκλαν Ντόνελαν και Νικ Όρμεροντ ολοκληρώθηκαν οι προβολές του διαγωνιστικού τμήματος της φετινής 62ης Μπερλινάλε.

Η ταινία του Νγκούγεν αναφέρεται στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που επιστρατεύονται με το ζόρι και σέρνονται στον πόλεμο. Ηρωίδα είναι ένα 12χρονο κορίτσι που απάγεται από τους επαναστάτες μιας ακαθόριστης, κοντά στη Σαχάρα, χώρας (με έμμεσες αναφορές στο Κονγκό) και εκπαιδεύεται για να πολεμήσει στο πλευρό τους. Μια αρκετά συγκινητική, με συγκλονιστικές σκηνές, ταινία που συνδυάζει ρεαλιστικές με φανταστικές σκηνές (εμπνευσμένες από την τοπική παράδοση) για να κάνει την καταγγελία της ενάντια στον πόλεμο και ιδιαίτερα στη χρησιμοποίηση παιδιών ως πολεμιστές.

Η ταινία «Μπελ Αμί» είναι βασισμένη στη γνωστή νουβέλα του Γκι ντε Μοπασάν, που έχει στο παρελθόν κινηματογραφηθεί αρκετές φορές, ανάμεσά τους και από τον Γερμανό Μπίλι Φερστ, το 1939, στη Γερμανία του Γ’ Ράιχ και τον Γάλλο Λουί Ντακέν, το 1955.

Πρόκειται για την ιστορία ενός τυχοδιώκτη, στη Γαλλία του 1890, που για να ανέβει στην κορυφή χρησιμοποιεί διάφορες γυναίκες πλούσιων και ισχυρών πολιτικά, συνδεδεμένων με τον Τύπο της εποχής, συζύγων. Τον ρόλο του Μπελ Αμί, που χρησιμοποιεί το σεξ για να φτάσει στον σκοπό του, ερμηνεύει ο γνωστός μας από τη σειρά των ταινιών της Twilight Saga, και πρέπει να πω πως είναι στιγμές που οι σκηνές του και οι εκφράσεις του, ιδιαίτερα στα γκρο πλάνα, θυμίζουν περισσότερο τον βαμπίρ εκείνων των ταινιών παρά τον πολύπλοκο, φτωχό αρχικά, αλλά φιλόδοξο, πρώην στρατιωτικό, που χάρη στη γοητεία του ξελογιάζει εύκολα όλες τις γυναίκες που βάζει στον στόχο του.

Στο καστ των ωραίων γυναικών συναντάμε και τις Ούμα Θέρμαν, Κριστίν Σκοτ-Τόμας και Κριστίνα Ρίτσι.

Αύριο το βράδυ θα γίνει η απονομή των βραβείων της Μπερλινάλε από μια επιτροπή γνωστών προσωπικοτήτων του χώρου με πρόεδρο τον διάσημο Βρετανό σκηνοθέτη Μάικ Λι.

Ανάμεσα στα φαβορί για τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ είναι η γερμανική ταινία «Μπάρμπαρα» του Κρίστιαν Πέτσολτ, η αυστριακή «Αδερφή» της Ούρσουλα Μάιερ, «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» των αδερφών Ταβιάνι και η πορτογαλική «Ταμπού» του Μιγκέλ Γκόμες.

Πιθανότητες για ένα από τα υπόλοιπα βραβεία (σκηνοθεσίας, ειδικό και σεναρίου) έχουν οι ταινίες: «Το αυτοκίνητο της Τζέιν Μάνσφιλντ» του Μπίλι Μπομπ Θόρντον, «Εξαιρετικά δυνατά και απίθανα κοντά» του Στίβεν Ντόλντρι, «Η κοιλάδα του Λευκού Ελαφιού» του Γουάνγκ Κουανάν και «Αιχμάλωτοι» του Μπριλάντε Μεντόζα.

Πιθανότητες για κάποιο βραβείο έχει και η ελληνική ταινία «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθακόπουλου.