Από τη Φιλαδέλφεια μέχρι τα Καμίνια, κάθε περιοχή κρύβει το δικό της γευστικό θησαυρό. Ταβέρνες που χαρακτηρίζονται «σταθμοί» για την περιοχή όπου εντοπίζονται, οι διευθύνσεις που ακολουθούν αξίζει να ενταχθούν στη γαστρονομική σας ατζέντα και να αποτελέσουν το δικό σας σημείο αναφοράς, κάθε φορά που βρίσκεστε σε κάποια από τις περιοχές της Αττικής που ακολουθούν παρακάτω.

 Ζωοδόχος Πηγή

Οικογενειακό ταβερνάκι στα Καμίνια (Ιωάννου Κατσούλη 77), για ποιοτικό φαγητό που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αυτό το γευστικό «διαμαντάκι» σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις που φέρνουν μνήμες από τα παλιά, με κάποιες μοντέρνες πινελιές να ισορροπούν ιδανικά σε αναλογίες προσφέροντας στους θαμώνες του (πλέον) μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Δοκιμάστε τους περιζήτητους λαχανοντολμάδες, τις τηγανητές φρεσκοκομμένες πατάτες με αβγά και το συκωτάκι στα κάρβουνα. Σε καθημερινή βάση θα βρείτε ένα ή και περισσότερα πιάτα ημέρας, ενώ στον κατάλογό του υπάρχουν και κάποιες επιλογές από την ανατολίτικη και την λιβανέζικη κουζίνα. Αρωματικό χύμα κρασί παραγωγής των ιδιοκτητών στα συν.

Κανάρια

ταβέρνα τα Κανάρια

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Μοσχάτο, η ταβέρνα τα Κανάρια λειτουργεί από το 1950 και αποτελεί αξιόλογο προορισμό για τους απαιτητικούς λάτρεις της ψαροφαγίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Πόλυ Πάνου. Σε ένα περιβάλλον που φέρνει στο νου εικόνες από τα παλιά, τα φρέσκα ψάρια (μικρά και μεγάλα) έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερη μαεστρίαστο τηγάνι και το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Καραβίτης

Στην Πλατεία Προσκόπων η ταβέρνα του Καραβίτη, η οποία αποτελεί θρύλο για το Παγκράτι, αλλά και τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, λειτουργεί από την δεκαετία του 1920. Η αίσθηση που δημιουργείται εδώ είναι ότι βρίσκεσαι σε κάποια παλιά γειτονιά της Αθήνας, με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να προσθέτουν μια πιο καλτ πινελιά στην ήδη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Απλό, λιτό κι απέριττο το περιβάλλον στον Καραβίτη, με την έμφαση να δίνεται στην κουζίνα και το κρέας. Πιάτα- συνώνυμα της ταβέρνας τα διάσημα μπιφτέκια του, απλά ή γεμιστά με τυρί, ενώ στις αγαπημένες επιλογές του κοινού συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η σπιτική στάμνα και τα άριστα κομμένα και ψημένα παϊδάκια του.

Μίστερ Λουκιδέλης

Από τα πιο ιστορικά σημεία στη Νέα Φιλαδέλφεια (Γ. Παπανδρέου 79), όταν βάλει κρύο σας υποδέχεται στο υπόγειο με τα χαρακτηριστικά κρασοβάρελα, ενώ καιρού επιτρέποντος βγάζει και τραπεζάκια έξω στην πλατεία (όπως τον παλιό καλό καιρό). Τα αμελέτητα θεωρούνται ο «σταρ» του καταλόγου. Σερβίρει τίμιο χύμα κρασί.

Μαργαρώ

Η Μαργαρώ (Λεωφ. Χατζηκυριακού 126) με παράδοση που ξεκινά από το 1944, είναι πλέον διάσημη για το τηγάνι της και θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν ιώδιο και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.