Αν βρίσκεστε στο κέντρο της Αθήνας για δουλειές ή βόλτα και θέλετε να απολαύσετε κάτι νόστιμο και χορταστικό στο χέρι, σε κεντρικά σημεία της πόλης θα βρείτε γευστικά στέκια που σίγουρα ξέρουν πώς να σας κακομάθουν.

Από σουβλάκι και τυρόπιτες, μέχρι σάντουιτς και λαχματζούν, το «μενού» τα έχει όλα!

Ο Κώστας

Σουβλάκι ο Κώστας

Από τα πιο θρυλικά στέκια για σουβλάκι, όπως παλιά. Το σουβλατζίδικο του Κώστα  (Πεντέλης 5), κρυμμένο σε ένα κάθετο δρομάκι επί της Μητροπόλεως, μια ανάσα από το Σύνταγμα, λειτουργεί από το 1950. Αρχικά στην Πλάκα και μετέπειτα στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εδώ θα δοκιμάσετε το σουβλάκι στην πιο αυθεντική και παραδοσιακή εκδοχή του, με αλάδωτη πίτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, σος γιαουρτιού και καυτερό πιπέρι. Μην ζητήσετε πατάτες τηγανητές! Δεν έχει! Η αναμονή, ειδικά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη, αλλά εξυπηρετηθείτε αμέσως και «χωρίς άγχος» όπως αναγράφει και η ταμπέλα πάνω ακριβώς από την μικρή ψησταριά.

The Black Salami

Για ασύλληπτο σάντουιτς σε αέρινο ψωμάκι που παρασκευάζεται στην κουζίνα του. Γι’ αυτό άλλωστε συστήνεται και ως microbakery, λόγω της περιορισμένης παραγωγής του σε ψωμάκι. Εκτός από τα σάντουιτς, το brunch του θεωρείται κορυφαίο με τον καγιανά και τα αβγά μπένεντικτ να κλέβουν τις εντυπώσεις. Βρίσκεται στα Εξάρχεια, στη συμβολή της Ζωοδόχου Πηγής με τη Μεθώνης.

Άριστον

Αν ένα μαγαζί έχει συνδυάσει το όνομά του με την Βουλής, αυτό αδιαμφισβήτητα είναι το Άριστον –το «μνημείο» της Αθήνας που φτιάχνει την πιο ιστορική τυρόπιτα στην πόλη– στον αριθμό 10. Οι μυρωδιές από τις ολόφρεσκες και φρεσκοψημένες πίτες του, από τις πιο γνώριμες για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ η βουτυράτη κουρού του, έχει μεγαλώσει γενιές γενιές.

Σε καθημερινή βάση, το Άριστον φουρνίζει, εκτός από την περίφημη τυρόπιτα κουρού –η πιο ιστορική στην πόλη– 22 περίπου διαφορετικές γεύσεις σε αλμυρές πίτες με χειροποίητο φύλλο (σπανάκι, μανιτάρι, πιπεριά, κολοκύθι, πράσο κ.α. αναλόγως και τις φρέσκες πρώτες ύλες της εποχής) και 10 γλυκές (μηλόπιτα, ροδακινόπιτα, αχλαδόπιτα). Ενώ, στις βιτρίνες του παρατηρούμε και κάποια γλυκά, κυρίως εκείνα που υπάρχουν στην ελληνική παράδοση.

Feyrouz

Από τα πιο φημισμένα street food στο κέντρο της πόλης για γεύσεις που σε ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή. Ο λόγος για το Feyrouz (Καρόρη 23 & Αιόλου), που φέρει το όνομα της ιδιοκτήτριας και μαγείρισσάς του, η οποία ετοιμάζει καθημερινά χειροποίητα, οικογενειακά εδέσματα για να σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου… κάπου στην Ανατολή.

Σημείο αναφοράς φυσικά το λαχματζούν με τη λεπτή, χαρακτηριστική πιτούλα με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα μυρωδικά. Υπάρχουν και χορτοφαγικές επιλογές με διαφορετικά λαχανικά εποχής για όσους δεν τρώτε κρέας. Επίσης, στον κατάλογό του θα βρείτε σούπες, πολύχρωμες σαλάτες, πεϊνιρλί και πίτες.