Οι ψαροταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία της Αττικής, είτε πλάι στο κύμα είτε όχι, αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για να ταξιδέψετε, έστω και νοητά, πίσω στο νησί και να αναπολήσετε γλυκά τις θαλασσινές γεύσεις και τους ψαρομεζέδες που απολαμβάνατε. Ποιος είπε ότι ο Σεπτέμβρης μπορεί να μας χαλάσει τη νησιωτική μας διάθεση;

Απέραντο Γαλάζιο

Ακριβώς πάνω στο κύμα στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας, το Απέραντο Γαλάζιο προσφέρει αυτό ακριβώς που δηλώνει και η ονομασία του: απέραντη θέα στα νερά του Σαρωνικού. Με τραπεζάκια στην ακρογιαλιά, σερβίρει πληθώρα ουζομεζέδων για τους μερακλήδες που θα το προτιμήσουν. Δοκιμάστε ψητή σαρδέλα, γαύρο μαρινάτο, γαριδάκι συμιακό και γαρίδες σαγανάκι.

Ταξιδεύοντας

Χρώματα και αρώματα του βυθού της ελληνικής θάλασσας πρωταγωνιστούν στις προτάσεις του Ταξιδεύοντας… στα Βόρεια στη Νέα Ερυθραία (Ευαγγελιστρίας 36) –αδερφάκι της καθιερωμένης ψαροταβέρνας στο Κερατσίνι. Ολόφρεσκα ψάρια απευθείας από τα δίχτυα των ψαράδων, πρωτότυποι θαλασσομεζέδες (το χταπόδι του Νώντα στις κορυφαίες επιλογές) και μια ενημερωμένη λίστα με 80 περίπου ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο απ’ όλη την Ελλάδα. Μεγάλα αλλά και μικρότερα ψαράκια, ενημερωμένη ποικιλία σε ολόφρεσκα όστρακα και ιδιαίτεροι τρόποι μαγειρέματος, χαρακτηρίζουν τον πλούσιο κατάλογό της για τον οποίο θα επιστρέφετε εδώ ξανά και ξανά.

Ο Φόρος

Στην ψαροταβέρνα Φόρος στην τοποθεσία Θορικό, μετά το Λαύριο, θα ευχαριστηθείτε μαστόρικα ψημένο φρέσκο ψάρι. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τα άψογα τηγανισμένα καλαμαράκια, τη γαριδομακαρονάδα, το κριθαρώτο με μελάνι σουπιάς και καλαμάρι και τα μύδια με σος μουστάρδας. Με καθαρό ουρανό, από εδώ η θέα φτάνει μέχρι και τη Μακρόνησο.

Θόδωρος και Ελένη

Από τις πιο φημισμένες γευστικές στάσεις στην ευρύτερη περιοχή της αθηναϊκής ριβιέρας, το ταβερνάκι του Θόδωρου και της Ελένης (Λεωφόρος Λεγραινών, Λαυρεωτική) σερβίρει τέλεια αχνιστά μύδια με φέτα και σούπερ γαρίδες παναρισμένες με σουσάμι και σος σκόρδου. Πιάτα που έχουν εκτινάξει την επισκεψιμότητά του γι΄ αυτό και η κράτηση θεωρείται απαραίτητη.