Μετρώντας ήδη αντίστροφα για τον εορτασμό της πιο γλυκιάς, ζεστής, ρομαντικής, οικογενειακής γιορτής του χρόνου, τα Χριστούγεννα αλλά και την έλευση του νέου έτους, αγαπημένα εστιατόρια στην Αθήνα βρίσκονται σε πυρετώδεις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρώσουν και να παρουσιάσουν τα εορταστικά μενού τους.

Η ομάδα του GreekGuide συγκέντρωσε δέκα από αυτά, δίνοντας τα εύσημα στους ευρηματικούς σεφ, που και αυτή τη χρονιά καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν με τις πολλά υποσχόμενες, γευστικά, δημιουργίες τους.

Abovo


Θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και όχι άδικα. Το Abovo, στην πλατεία Κεφαλαρίου, ανέβασε το γευστικό πήχη της Αθήνας μέσα από ένα πρωτότυπο και ποιοτικό μενού. Για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου έχει ετοιμάσει δύο απολαυστικά μενού που δεν θα ταίριαζαν καλύτερα σε αυτές τις τόσο ιδιαίτερες ημέρες του χρόνου.

Μενού Χριστουγέννων: 100 ευρώ/άτομο: Σούπα βελουτέ κολοκύθας με μέλι και κολοκυθόπιτα, καπνιστό χέλι με Coleslaw πράσινου μήλου και φρούτο του πάθους, ριζότο άγριων μανιταριών, φασιανός φιλέτο με κρούστα από φουντούκια, πουρέ σελινόριζας και κάστανα ή τόνος τατάκι με ζεστή σαλάτα αβοκάντο, τσορίθο και γουασάμπι, επιδόρπιο (cheece cake explosion) και 1 φιάλη champagne-Deutz ανά 4 άτομα.

Μενού Πρωτοχρονιάς: 120 ευρώ/άτομο: Σούπα βελουτέ από άγρια μανιτάρια με ψητά κάστανα και χτυπημένη κρέμα με τρούφα, φουαγκρά με γλυκόξινο λάχανο και μανταρίνι, ριζότο με κολοκύθα, πάπια κονφί, κακάο και μπαχαρικά, μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ καπνιστής πατάτας και σάλτσα από το ψήσιμό τους ή σφυρίδα φιλέτο με πουρέ αρακά, σταμναγκάθι και σάλτσα βουτύρου από ψητά λεμόνια, επιδόρπιο (all about chocolate) και 1 φιάλη champagne-Deutz ανά 4 άτομα.

Info

Κολοκοτρώνη 37, Κεφαλάρι, Κηφισιά
Τηλ. 210 8015325
[email protected]
www.abovo-restaurant.gr
www.facebook.com/pages/Abovo-Restaurant

Ορίζοντες Λυκαβηττού


Γιορτάστε την παραμονή των Χριστουγέννων ή την έλευση της νέας χρονιάς σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, το λόφο του Λυκαβηττού. Το εστιατόριο Ορίζοντες Λυκαβηττού, με αυθεντικά κλασική αισθητική και προσεγμένη πολυτέλεια, σας χαρίζει αυτή τη μοναδική ευκαιρία, προσφέροντάς σας ταυτόχρονα και άπλετη πανοραμική θέα –από την Ακρόπολη μέχρι τον Πειραιά και τα νερά του Σαρωνικού.

Μενού Χριστουγέννων: 55 ευρώ/άτομο: Μίνι γλειφιτζούρι φουαγκρά παναρισμένο με ξηρούς καρπούς, βελούδινη σούπα από κουνουπίδι με σέλερι και τραγανό μπέικον, γαρίδες με τρεις διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και σάλτσα Caesar’s, χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ραπανάκια, φιλέτο πορτοκαλιού, ξηρούς καρπούς και βινεγκρέτ ροδιού, μπαλοτίνα γαλοπούλας με εορταστική γέμιση, κάστανα γλασέ και σάλτσα αρωματισμένη με πορτοκάλι, κορμός σοκολάτας με μους κάστανου και σάλτσα φρούτα του δάσους, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Μενού Πρωτοχρονιάς: 75 ευρώ/άτομο: Μίνι καραμέλες καπνιστού σολομού έκπληξη, βελούδινη σούπα καρότου με τζίντζερ, κάρυ και μους γιαουρτιού, χειροποίητο ραβιόλι με κρέμα αγκινάρας και αστακό σε ζωμό καραβίδας, εκλεκτά λαχανικά με γκοργκοντζόλα, αχλάδι και κράνμπερυ με ντρέσινγκ καρυδιού, σορμπέ λεμόνι με βασιλικό, φιλέτο πάπιας με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα εσπεριδοειδών, δίχρωμη τερίνα σοκολάτας με σιρόπι κουμ κουάτ, βασιλόπιτα.

Info

Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), Αθήνα
Τηλ. 210 7227065
www.orizonteslycabettus.gr

Tesoro Mio


Το εστιατόριο Tesoro Mio, επί της πολυσύχναστης Παπαδιαμάντη στην Κηφισιά, με την ιταλική και μεσογειακή κουζίνα, ξεχωρίζει για τα ιδιαιτέρως προσεγμένα πιάτα του, η δημιουργία των οποίων βασίζεται ως επί το πλείστον σε ιταλικές συνταγές. Για τα Χριστούγεννα, ο σεφ του εστιατορίου δημιούργησε ένα άκρως εμπνευσμένο μενού για να γιορτάσετε την όμορφη αυτή ημέρα, με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Μενού Χριστουγέννων: 65 ευρώ/άτομο: Σούπα σελινόριζας με καπνιστό χοιρινό, raviolini με foie gras και αποξηραμένο πράσο, καπνιστό ορτύκι γαρνιρισμένο με μικρή πράσινη σαλάτα, χλιαρά χειμωνιάτικα λαχανικά, φρέσκα φρούτα δάσους, καρύδια και βινεγκρέτ από παλαιωμένο κρασί, ριζότο με κολοκύθα Butternut, escalope foie gras και φουντούκια περασμένα με βούτυρο beurre blanc, αγριογούρουνο ραγού με πουρέ πράσινου μήλου, καραμελωμένο κυδώνι, ψητά κάστανα και ξεροψημένο brioche πορτοκαλιού, mousse σοκολάτας caramelia με cremeux κάστανο, confi ανανά και πέρλες σοκολάτας, λευκό ποτήρι κρασί Pinot Grigio Santa Margherita ή κόκκινο ποτήρι κρασί Chianti Poggio al Chiuso.

Info

Παπαδιαμάντη 3, Κηφισιά
Τηλ. 210 6232536
[email protected]
www.tesoromio-restaurant.com
www.facebook.com/tesoromioathens

Prosopa


Σε ένα περιβάλλον με φιλική ατμόσφαιρα, η οποία δημιουργείται από το team του Prosopa, έτσι ώστε ο κόσμος που το επιλέγει να νιώθει οικεία και ζεστά όπως στο σπίτι του, οι μυρωδιές από τις δημιουργίες του ιδιοκτήτη και επιμελητή του μενού Γιάννη Γκούμα, κυριαρχούν στο χώρο. Οι προτάσεις του για το μενού της παραμονής των Χιστουγέννων ακολουθούν τη γενικότερη φιλοσοφία του, που “περπατάει” στην ελληνική, μεσογειακή κουζίνα.

Μενού Χριστουγέννων: 40 ευρώ/άτομο: Σούπα βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας, σαλάτα φρέσκων λαχανικών με μήλο, flakes παλαιωμένης παρμεζάνας, vinaigrette balsamico με μέλι και καραμελωμένα φουντούκια, ριζότο με πράσο, γραβιέρα Νάξου και crispy bacon, φιλετάκια χοιρινά με δαμάσκηνα και μέλι σερβιρισμένα με baby πατάτες φούρνου ή μοσχαρίσια φιλετάκια με άγρια μανιτάρια σερβιρισμένα με αρωματικό ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι ή σολομός με millefeuille λαχανικών, τιραμισού με λικέρ καφέ και κομμάτια σοκολάτας bitter ή cheesecake με άρωμα βανίλιας και σος μάνγκο, ποτήρι Moscato d’ Asti.

Info

Κωνσταντινουπόλεως 4 & Βασιλείου του Μεγάλου 52, Αθήνα
Τηλ. 210 3413433
[email protected]
www.prosopa.gr
www.facebook.com/pages/Prosopa-restaurant-official

Mono


Την εορταστική περίοδο το… Mono που χρειάζεται είναι ένα χαρούμενο κλίμα, ένα όμορφο και οικείο περιβάλλον, καλή παρέα και ένα τραπέζι γεμάτο με άκρως εμπνευσμένες γευστικές προτάσεις. Όλα αυτά θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στο εστιατόριο Mono, στο κέντρο της Αθήνας κοντά στη Μητρόπολη, τόσο κατά την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και την τελευταία ημέρα του χρόνου.

Μενού Χριστουγέννων: 40 ευρώ/ άτομο, επιπλέον 20 ευρώ το άτομο με συνδυασμό διαφορετικού ποτηριού κρασί για κάθε πιάτο: Χτένια σωτέ πάνω σε τραγανή πολέντα με λεμονόχαρτο και αφρό από τσορίθο, τρυφερά φύλλα πράσινης σαλάτας με γλυκόξινες πέρλες κρεμμυδιού, ρόδι, βινεγκρέτ παλαιωμένου βαλσάμικου και παστράμι Δράμας, ριζότο με κάστανο και ταλιάτα από μοσχαρίσιο φιλέτο, καρέ ελαφιού με κρούστα φασκόμηλου, πουρέ κολοκύθας και σάλτσα από Merlot, γκανάζ πικρής σοκολάτας με καρδιά από marshmallow αρωματισμένο με creme de mure.

Μενού Πρωτοχρονιάς: 50 ευρώ/ άτομο, επιπλέον 25 ευρώ το άτομο με συνδυασμό διαφορετικού ποτηριού κρασί για κάθε πιάτο: Μενταγιόν αστακού, βούτυρο αρωματισμένο με λουίζα, ζελέ ροζέ σαμπάνιας και ψευδαίσθηση χαβιαριού, τερίνα ελαφιού με φρούτα του δάσους, καρότα γλασέ με πορτοκάλι και αφρό από φιστίκια Aιγίνης, νιόκι με κανθαρέλλες και κατσικίσιο τυρί, πάπια κονφί με καραμελωμένα κυδώνια και κόκκινο λάχανο με ξινόμηλο, μους σοκολάτας γάλακτος, butterscotch, κραμπλ πεκάν και παγωτό μπανάνα.

Info

Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Αθήνα
Τηλ. 210 3226711
[email protected]
www.monorestaurant.gr
www.facebook.com/mono.restaurant

Opus


Φημισμένο για τις μοναδικές στιγμές που προσφέρει στους θαμώνες του, νύχτα και μέρα, το Opus από τα πιο πολυσύχναστα στέκια της Γλυφάδας, φοράει τα γιορτινά του και σας καλεί την παραμονή των Χριστουγέννων, να δοκιμάσετε το απολαυστικό μενού του, επηρεασμένο από elegant χριστουγεννιάτικες γεύσεις. Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε μέρος και στο πάρτυ που ξεκινάει μετά τα μεσάνυχτα με τις mainstream μουσικές επιτυχίες να σας ξεσηκώνουν και να σας παρασέρνουν σε μία ξέφρενη νύχτα.

Μενού Χριστουγέννων: 40 ευρώ/άτομο: Ποτήρι Kir Royal με blinish, καπνιστό σολομό, creme fraiche και tobiko, φρέσκα ζυμαρικά σε πουγκιά γεμιστά με αχλάδι, riccota, grana padano και robiola, χριστουγεννιάτικη ανάμεικτη σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, σύκα μαριναρισμένα σε γλυκό κρασί Σάμου, καβουρδισμένο σουσάμι και βινεγκρέτ από ρόδι, γαλοπούλα Χριστουγέννων γεμιστή με κάστανα, μαύρη σταφίδα, κουκουνάρι και δαμάσκηνα ή χοιρινό κότσι καραμελωμένο αργά ψημένο σε γλυκό κρασί, με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με καπνιστό μπέικον και θυμάρι, λευκό μακαρόν αμυγδάλου με κάστανο και μους πικρής σοκολάτας.

Info

Λεωφ. Αγγ. Μεταξά 48 & Πανδώρας 9, Γλυφάδα
Τηλ. 210 8980050
www.opus-glyfada.gr

Safka


To σκανδιναβικό εστιατόριο (το μοναδικό στην Ελλάδα) Safka, στην περιοχή του Κεραμεικού, σας καλεί να περάσετε την εορταστική περίοδο με γεύσεις και αρώματα, που πραγματικά θα σας μείνουν αξέχαστες, Σε ένα περιβάλλον με λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές, η μαγειρική νοοτροπία του ευρωπαϊκού Βορρά έχει τον πρώτο λόγο, κι εσείς δεν έχετε παρά να αφεθείτε στις γεύσεις της.

Μενού Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς: 45 ευρώ/άτομο (Χριστούγεννα), 49 ευρώ/άτομο (Πρωτοχρονιά): Glogi- ζεστό σκανδιναβικό κρασί (Χριστούγεννα), αφρώδης οίνος (Πρωτοχρονιά), σούπα βελουτέ με κάστανα και τραγανό χοιρινό, παραδοσιακά φινλανδέζικα μπλινί από φαγόπυρο με καπνιστό σολομό, smetana crem, μπρικ, κόκκινο κρεμμύδι και τσάιβς ή parfait από συκωτάκια φραγκόκοτας με φουά γκρα, κουλί από κράνα και κόκκινη ρόκα ή φιλέτο πάπιας με ganache φουά γκρα, κέιλ, πέρλες καρότου και σάλτσα μπαχαρικών ή πεσκανδρίτσα με αλμυρίκια, πουρέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ, μύδια και σάλτσα μπουγιαμπέσα από καβούρι, ζεστό σοκολατένιο φοντάν με tuile αμυγδάλου-πορτοκαλιού και παγωτό μόκα ή αφράτη κρέμα με βατόμουρα, καραμελωμένος λωτός, μπισκότο βανίλιας και σάλτσα από ιπποφαές.

Info

Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82 & Πηλέως, Αθήνα
Τηλ. 210 5243340
[email protected]
www.safka-athens.gr
www.facebook.com/safka.athens

Codice Rosso


Το άρτι αφιχθέν Codice Rosso (άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Νοέμβριο του 2014) στην περιοχή των Ιλισίων, στο κέντρο της Αθήνας, υπόσχεται να σας μυήσει στα μυστικά και τα γαστριμαργικά μονοπάτια της ιταλικής κουζίνας. Ποια καλύτερη αφορμή, λοιπόν, για να γνωρίσετε τις γευστικές προτάσεις του, από την παραμονή των Χριστουγέννων ή ανήμερα της μεγάλης αυτής γιορτής.

Μενού Χριστουγέννων: 30 ευρώ/άτομο με κερασμένη φιάλη κρασιού: Ποικιλία από ψητά μανιτάρια με τσιπς από παρμεζάνα και κρέμα εστραγκόν, σαλάτα με εσκαρόλ, αντίβ, καρδιές μαρουλιών, αχλάδι ποσέ με gorgonzola Dolce, φουντούκια και εσπεριδοειδή, σιγοψημένο χοιρινό με κρούστα παρμεζάνα, πατάτες καπνιστές με δενδρολίβανο και πουρέ από λάχανο και πάπρικα, μίνι πανετόνε και μελομακάρονα.

Info

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β & Μιχαλακοπούλου, Ιλίσια, Αθήνα
Τηλ. 210 7708380
www.facebook.com/CODICEROSSOA

Nalu


Ο πιο γιορτινός προορισμός στα νότια προάστια ακούει στο όνομα Nalu και σας υποδέχεται στην Ακτή του Ήλιου, στον Άλιμο. Σε άκρως γιορτινό κλίμα σας περιμένει από νωρίς το βράδυ της παραμονής των Χιστουγέννων για να δοκιμάσετε το γευστικό Christmas menu του αλλά και για να πάρετε μέρος από τα μεσάνυχτα και μετά σε ένα αξέχαστο party με μουσικούς ρυθμούς από το Δημήτρη Φραγκούλη και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μενού Χριστουγέννων: 35 ευρώ/άτομο: Ποτήρι Prosecco με καναπέ σολομού, creme fraiche αρωματισμένη με φρέσκο πιπέρι, ξύσμα λεμονιού– μοσχολέμονου και μπρικ, τορτέλι γεμιστό με γλυκοκολοκύθα και παρμεζάνα reggiano, σαλάτα Χριστουγέννων με κάστανα, πέρλες ροδιού, ψητό μανούρι σε κρούστα από αμύγδαλα και vinaigrette από λευκό βαλσάμικο μέλι, γαλοπούλα Χριστουγέννων γεμιστή με κάστανα, πράσινο μήλο, μαύρη σταφίδα, δαμάσκηνα και κουκουνάρι ή ψαρονέφρι γεμιστό με γραβιέρα και πουρέ πατάτας με απάκι σε ελαφριά σάλτσα πορτοκάλι, creme brulee κάστανο με σοκολάτα και φρούτα του δάσους.

Info

Λεωφόρος Ποσειδώνος, Ακτή του Ήλιου, Άλιμος
Τηλ. 210 9880990
[email protected]
www.nalu.gr
www.facebook.com/nalucafe

Mare Marina


Εμπνευσμένη από την παράδοση και το στόλισμα των καραβιών, η ομάδα του Mare Marina σας προσκαλεί να γιορτάσετε την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη μαγευτική μαρίνα του Φλοίσβου, με ζωντανή μουσική και φόντο την πανέμορφη θέα της μαρίνας.

Μενού Χριστουγέννων: 40 ευρώ/άτομο: Σούπα βελουτέ από μπρόκολο με γκράνα παντάνο παρμεζάνα, φινιρισμένη με μπρικ σολομού (ατομικό), ραβιόλι γεμιστά με μπουρμπιγιόν αγριογούρουνου σε σάλτσα από κυδώνι και κρασί πόρτο (για 2 άτομα), τρουφάκια από γαλλικό τυρί μπρι, φέτα και ανθότυρο πανέ με ξηρούς καρπούς σε μαρμελάδα σύκου (για 2 άτομα), λόλο ρόσσο με προσούτο Πάρμας, τοματίνια, μανούρι με χειροποίητο παστέλι σε βινεγκρέτ από βατόμουρο γκλας (για 2 άτομα), φιλετίνια από μοσχάρι γάλακτος γεμιστά σε μουσελίν γαρίδας συνοδευμένα με σαγανάκι γραβιέρας και πουρέ γλυκοπατάτας σε σάλτσα από bourbon (ατομικό), τούρτα black forest (για 2 άτομα).

Μενού Πρωτοχρονιάς: 45 ευρώ/άτομο: Σούπα βελουτέ από καρότο και πορτοκάλι αρωματισμένη με κονιάκ Ναπολεών και κτενέλ ταραμά (ατομικό), μίνι σουβλάκια τόνου σε κρούστα από σιναπόσπορο και πράσινο τσάι μέσα σε σάλτσα από παρμεζάνα (για 2 άτομα), καρδιές αγκινάρας γεμιστές με τυρί φιλαδέλφεια και καπνιστή λούτζα Άνδρου σε σάλτσα από φρικασέ με αγριόχορτα (για 2 άτομα), πανδαισία λαχανικών με πορτοκάλι, φιλέτο γαλοπούλας φλέικς από καπνιστό τυρί Βερμίου και ρόδι σε σάλτσα από εσπεριδοειδή φρούτα (για 2 άτομα), φιλέτο πάπιας σε σάλτσα από μουστάρδα ντιζόν και μπρυνουάζ από πολύχρωμες πιπεριές με φιούζιον από άγριο ρύζι και μπασμάτι (ατομικό), μους λευκής σοκολάτας σε φωλιά από μπίτερ σοκολάτα.

Info

Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο
Τηλ. +30 210 9822220
[email protected]
www.maremarina.gr
www.facebook.com/pages/Mare-Marina-Restaurant-Coffee-Bar

Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!