Το σκίτσο που έδωσε ο Paul McCartney στον φωτογράφο Iain Macmillan δείχνει απλώς τους τέσσερις Beatles να περπατούν διασχίζοντας τη διάβαση έξω από το Abbey Road Studios στο Βόρειο Λονδίνο.

Το διάσημο εξώφυλλο ήταν μία από τις έξι λήψεις που κατάφερε να τραβήξει ο Macmillan το πρωί της 10ης Αυγούστου του 1969. Είχε μόλις δέκα λεπτά για να ισορροπήσει σε μία σκάλα και να τραβήξει την πολυπόθητη λήψη, καθώς ένας αστυνομικός κράτησε την κίνηση του δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η φωτογράφιση.

Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό και θρυλικό (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων). Ωστόσο, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ «Abbey Road», λοιπόν, μια αμερικανική εφημερίδα έγραψε μια ιστορία που ισχυριζόταν ότι ο Paul McCartney είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1966 και ότι ο σημερινός «Paul» δεν ήταν άλλος από τον William Campbell. Οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν και μόλις κυκλοφόρησε το άλμπουμ το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι συνωμοσιολόγοι το θεώρησαν ως απόδειξη του θανάτου του Macca, όπως ήταν αλλιώς γνωστός ο McCartney.

Αναπόφευκτα, οι «ενδείξεις» ήταν κάπως αδύναμες. Ο McCartney είχε διαφορετικό βηματισμό από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, τα μάτια του ήταν κλειστά, περπατούσε ξυπόλυτος (όπως θάβονται οι νεκροί) και κρατούσε το τσιγάρο του με το δεξί χέρι, παρόλο που ήταν αριστερόχειρας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρατήρησαν πίσω και πάνω από τον ώμο του έναν λευκό σκαραβαίο με πινακίδες «LMW 28IF», ερμηνεύοντάς τες ότι αν (if στα αγγλικά) ζούσε ο McCartney θα ήταν 28 -παρόλο που στην πραγματικότητα θα ήταν 27 αν ίσχυαν οι φήμες.

Πολλοί, μάλιστα, παρομοίασαν την διάταξη των μελών του συγκροτήματος με πομπή κηδείας, επισημαίνοντας ότι το λευκό κοστούμι του John Lennon συμβόλιζε το χρώμα του πένθους σε ορισμένες ανατολικές θρησκείες, με τον Ringo Starr να φοράει το πιο παραδοσιακό μαύρο και τον George Harrison να επιλέγει τζιν -το χρώμα του πένθους στον Καναδά. Φυσικά, ο McCartney απέρριπτε πάντα αυτές τις ενδείξεις ως ανοησίες. «Φορούσαμε απλά ρούχα», κάποτε διαμαρτυρήθηκε. «Ήμουν χωρίς παπούτσια γιατί ήταν μια καυτή μέρα. Το Volkswagen έτυχε να είναι εκεί».

Ωστόσο, αυτό που δεν παρατήρησε και δεν ερμήνευσε κανένας από τους συνωμοσιολόγους ήταν μια λεπτομέρεια στο πίσω μέρος του άλμπουμ, η οποία εκ των υστέρων και μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του εμβληματικού «Abbey Road» επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Την διάλυση του θρυλικού γκρουπ. Ο λόγος για το όνομα της μπάντας γραμμένο σε πλακάκια σε έναν τοίχο με μια ρωγμή να διαπερνάει τη λέξη «Beatles».