Ενδιαφέρουσες εκθέσεις, προβολή ταινίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος αλλά και διασκεδαστική άσκηση για τα παιδιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει το μενού των δωρεάν εκδηλώσεων για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εικαστικοί εμπνέονται από το έργο του Νίκου Καββαδία στην Γκαλερί του Νότου, ενώ στο T.A.F η ρετρό ατμόσφαιρα γυρνά τον χρόνο πίσω στο αθηναϊκό τοπίο της δεκαετίας του ’60. ΤοΚΠΙΣΝ προσκαλεί τα παιδιά σε δημιουργική ενόργανη ενώ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζεται η σειρά προβολών του WIFT GR (Women in Film and Television – Greece).

«Νίκος Καββαδίας, ένα ταξίδι τέχνης με αφετηρία τον Πειραιά» στην Γκαλερί του Νότου

Τριάντα εννέα σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας σχετικά με τη ζωή και το έργο του ποιητή των θαλασσών Νίκου  Καββαδία στην Γκαλερί του Νότου, στον Πειραιά (Κουντουριώτου 152).

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, η οποία σημειώνει για τον Καβαδία: Θα ήταν λάθος μεγάλο να θυμόμαστε το Νίκο Καββαδία ως έναν «ναυτικό ποιητή» ή έναν «θαλασσόλυκο με καλή πένα». Η επιφανειακή θεματογραφία του ίσως να ήταν η θάλασσα, ο λόγος του όμως διαπερνά τον αναγνώστη, τον κάνει να ξεχάσει τις άγνωστες λέξεις και τους ναυτικούς όρους και να γοητευτεί από την αλήθεια του. Λανθάνον θέμα αποτελούσε πάντα η ουτοπία· η προσωπική ουτοπία του ποιητή με την οποία ο ίδιος σπρώχνει τους ανθρώπους προς την τόλμη, το θάρρος και την αναζήτηση. Όπως, εξ άλλου, έχει πει και ο μεγάλος συνθέτης και άνθρωπος Θάνος Μικρούτσικος, ‘αν παρομοιάζαμε τον Καββαδία με έναν εικαστικό πίνακα, ο πίνακας μπορεί να ήταν γεμάτος με ναύτες και καράβια ρεαλιστικά ζωγραφισμένα, όμως σίγουρα κάποιο από τα ψάρια θα πετούσε έξω από το νερό’».

Το Σάββατο η Γκαλερί λειτουργεί από τις 10:00 έως τις 15:00.

Δημιουργική Ενόργανη το Σάββατο στο ΚΠΙΣΝ

Ενόργανη γυμναστική για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών διοργανώνεται το Σάββατο 11:45-13:00 στον Στίβο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μέσω της ενόργανης γυμναστικής και σε συνδυασμό με παιχνίδι και διασκέδαση, τα παιδιά γνωρίζουν το σώμα και τις ικανότητές τους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ευλυγισία και τη μυϊκή συναρμογή.

Η είσοδος- έως 20 συμμετοχές- είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Εικόνες από τη δεκαετία του ’60 στο T.A.F./ the Art Foundation

«Το πνεύμα του ’60. Περιήγηση σε έναν κόσμο που έφερε το αύριο» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη, που μεταφέρει το κοινό του T.A.F./ the Art Foundation από το Μοναστηράκι (Νορμανού 5) στο αθηναϊκό παρελθόν.

Η έκθεση συνοδεύεται από έκθεση φωτογραφίας συγχρόνων φωτογράφων, με θέματα που παραπέμπουν στο ύφος και την αισθητική του ’60 ενώ ειδική ενότητα περιλαμβάνει φυσικά τεκμήρια από τη δεκαετία του ’60 (περιοδικά, παιχνίδια, αντικείμενα διακοσμητικά και καθημερινής φύσης κ.ά.).

«Τραγούδι χωρίς όνομα» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Με την προβολή της ταινίας «Τραγούδι χωρίς όνομα/Cancion sin nombre» ανοίγει η σειρά προβολών με τίτλο «Η προκλητική Γοητεία της Γυναικείας Ματιάς» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η προβολή είναι την Κυριακή στις 5 το απόγευμα και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αυτή η σειρά προβολών διοργανώνεται από το WIFT GR (Women in Film and Television – Greece).