Η ταινία Inception του Κρίστοφερ Νόλαν θεωρείται μία από τις ταινίες με τα πιο αινιγματικά φινάλε στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου, με τους σινεφίλ να πασχίζουν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη στην τελευταία σκηνή.

Τώρα, ένας από τους πρωταγωνιστές της, ο Μάικλ Κέιν, φαίνεται πως μας δίνει την απάντηση στο ερώτημα που μας βασανίζει εδώ και χρόνια.

Στο τέλος της ταινίας (SPOILER ALERT!) βλέπουμε τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο να επιστρέφει στο σπίτι του, όπου συναντά τον πεθερό του, που υποδύεται ο Μάικλ Κέιν, και συναντά ξανά τα παιδιά του μετά από χρόνια εξορίας, έχοντας κατηγορηθεί εσφαλμένα για τη δολοφονία της συζύγου του. Στην τελευταία σκηνή βλέπουμε το «τοτέμ» του, μία σβούρα, να στριφογυρίζει επ’ άπειρον, υπονοώντας πως ο χαρακτήρας του Ντι Κάπριο εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα σε όνειρο και απλώς επιλέγει να το αγνοήσει, ώστε να μπορέσει έστω κι έτσι να συναντήσει και πάλι την οικογένειά του.

Όμως ο Κέιν, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση μετά από προβολή της ταινίας στο Λονδίνο, φάνηκε να καταρρίπτει αυτήν τη θεωρία. Όπως αποκάλυψε, όταν πήρε στα χέρια του το σενάριο της ταινίας μπερδεύτηκε από την πολυπλοκότητά του και είπε στον Κρίστοφερ Νόλαν: «Δεν καταλαβαίνω πού είναι το όνειρο, πότε είναι όνειρο και πότε είναι πραγματικότητα;». Και ο Νόλαν του απάντησε: «Λοιπόν, όταν είσαι στη σκηνή, είναι πραγματικότητα». Επομένως, συμπέρανε ο Κέιν, «αν είμαι μέσα, είναι πραγματικότητα. Αν δεν είμαι, είναι όνειρο».

Αν λοιπόν πιστέψουμε τον Κέιν, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: στην τελευταία σκηνή ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Κέιν είναι παρών, και επομένως η επανένωση του πρωταγωνιστή με την οικογένειά του δεν είναι όνειρο, αλλά πραγματικότητα.