Ήρθε και πάλι το καρναβάλι για να γεμίσει με χρώμα, μουσικές και πολύ κέφι τις γειτονιές της πόλης. Ο παλμός και η χαρά της γιορτής μεταμορφώνουν τις πλατείες και τους δρόμους, ενώ κάθε γειτονιά ετοιμάζει τη δική της πολύχρωμη φιέστα. Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Μοσχάτο και το Χαλάνδρι, οι συνοικίες της πρωτεύουσας υπόσχονται να σας παρασύρουν στους αποκριάτικους ρυθμούς τους και να σας φτιάξουν το κέφι με τις δωρεάν εκδηλώσεις τους. Συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για αποκριάτικο ξεφάντωμα και αφήνουμε σε εσάς την επιλογή.

Ιστορικό Κέντρο

kentro01 Πολύ κέφι, δημιουργική έκφραση, έντονο χρώμα και περίσσεια φαντασία είναι κάθε χρονιά οι κινητήριες δυνάμεις στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων για την Αποκριά. Μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, η πόλη κινείται σε καρναβαλικούς ρυθμούς με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους που συνθέτουν ένα εορταστικό μωσαϊκό χαράς και δημιουργίας. Ακολουθήστε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στους μουσικούς της περιπάτους της στην πόλη, χορέψτε σε αποκριάτικους ρυθμούς στις συναυλίες που στήνονται σε διάφορα κεντρικά σημεία και κλείστε την εορταστική εβδομάδα πετώντας τον χαρταετό σας στο λόφο Φιλοπάππου. Το Σάββατο (10/2), ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι θα στηθεί και φέτος στο Κουκάκι, στον Πεζόδρομου Γ. Ολυμπίου, με σκοπό να βγει έξω ο κόσμος, να διασκεδάσει και παράλληλα να γνωρίσει τη γειτονιά. Τα καταστήματα θα προσφέρουν μπύρα, κρασί ή τσικουδιά με 2 ευρώ και θα σας κεράσουν τα σουβλάκια και τους μεζέδες. Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 16:00 έως αργά το βράδυ και όλες οι δραστηριότητες και τα δρώμενα για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους είναι δωρεάν. kentro2 Την Κυριακή 11/2, οι μικροί μας φίλοι έχουν την τιμητική τους στο Ζάππειο, που φέτος μετατρέπεται σε μια μεγάλη σκηνή με μουσική, χορό και πολλές εκπλήξεις (ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, face painting, μπαλονοκατασκευές, dj κ.ά.). Το Σάββατο 17/2 στις 19.00 και την Κυριακή 18/2 στις 11.00, η παρέλαση των καρναβαλιστών του καλλιτεχνικού οργανισμού «Μορφές Έκφρασης» θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους στο πέρασμά της από τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου. Η αθηναϊκή Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα (19/2) στο λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι γιορτάζουν παραδοσιακά τα Κούλουμα με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο. Γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (ΚΑΠΑΨ), με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων. Δείτε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο www.opanda.gr.

Μεταξουργείο

metaxourgeio Κάθε χρόνο, στο Μεταξουργείο στήνεται ένα τεράστιο street party που καταφέρνει να βγάζει όλο τον κόσμο στους δρόμους και προκαλεί αποκριάτικο πανδαιμόνιο. Πρόκειται για ένα από τα πιο αυθεντικά και ιδιαίτερα καρναβαλικά δρώμενα στην πόλη. Το 9ο Καρναβάλι Μεταξουργείου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/2, σας προσκαλεί να φορέσετε τις μάσκες και τις στολές σας και να παρελάσετε μαζί με μουσικούς και δημιουργικά άρματα. Το καρναβάλι ξεκινά στις 12.00, διατρέχει τους δρόμους του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού (Ιερά Οδός, Πειραιώς, Αχιλλέως, Ιάσονος) και ολοκληρώνεται στην Πλατεία Αυδή με τη δύση του ηλίου με το γαϊτανάκι και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Μοσχάτο – Ταύρος

mosxato Το καρναβάλι του Μοσχάτου –πλέον Μοσχάτου-Ταύρου– είναι ένα από τα πιο δημοφιλή του λεκανοπεδίου. Μετρά πάνω από δύο δεκαετίες, με εντυπωσιακές παρελάσεις που προσελκύουν κόσμο από όλη τη χώρα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με το άνοιγμα του Τριωδίου και την έναρξη του κυνηγιού του χαμένου θησαυρού, κορυφώνονται με δύο μεγάλες παρελάσεις: τη νυχτερινή στον Ταύρο, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου στο Μοσχάτο, με τη συμμετοχή αρμάτων και χιλιάδων μεταμφιεσμένων. Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνονται τα παραδοσιακά Κούλουμα στην πλατεία Μεταμορφώσεως του Μοσχάτου και στο Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο.