Η Octavia είναι ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της Skoda. Το καλοκαίρι παρουσιάστηκε η τρίτη της γενιά η οποία πατάει στην πλατφόρμα MQB του ομίλου VW και η οποία με δυνατά της χαρτιά την άνεση, τους χώρους, την αναβαθμισμένη ποιότητα και τους οικονομικούς-αποδοτικούς κινητήρες του ομίλου σκοπό έχει να πρωταγωνιστήσει στη μεσαία κατηγορία.

Ωστόσο, οι άνθρωποι της Skoda προκειμένου να της δώσουν επιπλέον πνοή ετοιμάζουν δύο φρέσκες προτάσεις παρόμοιες των οποίων δεν είχαμε δει στο παρελθόν.

Μετά λοιπόν τις Combi και Scout η Octavia θα αποκτήσει τετράθυρο κουπέ αμάξωμα όπως και έκδοση Long, όπου στην πρώτη περίπτωση θα τονιστεί ο δυναμισμός και η οδική συμπεριφορά του μοντέλου, ενώ στη δεύτερη η προσφερόμενη άνεση και οι χώροι θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Νέο αμάξωμα, νέα εμφάνιση

Ενώ θα περίμενε κανείς η τετράθυρη, κουπέ εκδοχή της Octavia να διαφοροποιείται στο πλάι, οι πληροφορίες την θέλουν να έχει και αρκετά διαφοροποιημένη όψη.

Από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες διακρίνεται πως το μοντέλο θα φέρει νέα μάσκα και κυρίως νέα τριγωνικά φανάρια τεχνολογίας LED, δύο σχεδιαστικά στοιχεία που τις εξασφαλίζουν ένα πολύ μοντέρνο και φουτουριστικό στιλ.

Στο πίσω μέρος η γραμμή της οροφής θα πέφτει αρμονικά στον τρίτο όγκο αφήνοντας έτσι αρκετό χώρο για τους επιβάτες και τονίζοντας ταυτόχρονα το δυναμικό της προφίλ. Όσον αφορά τους κινητήρες και τις διαστάσεις, οι πρώτες πληροφορίες λένε πως το εξωτερικό μήκος δεν θα διαφοροποιείται παρά μόνο το ύψος θα είναι μικρότερο, ενώ ίδια με την υπάρχουσα θα είναι και η γκάμα των κινητήριων συνόλων.

Μακρύ μεταξόνιο για μεγαλύτερη άνεση

Με δεδομένο ότι -προς το παρόν- στην γκάμα των μοντέλων της Skoda υπάρχει η Superb, μία νέα έκδοση με μακρύ μεταξόνιο για την Octavia ίσως να μην έχει πολύ νόημα και άρα το αν θα βγει στην παραγωγή θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή. Άλλωστε, δεν είναι τόσο θέμα κόστους, αφού και αυτή θα βασίζεται στη μεταβαλλόμενη πλατφόρμα MQB του ομίλου VW.

Σε κάθε περίπτωση, το μεταξόνιο της Octavia Long θα είναι μεγαλύτερο κατά περίπου 100 χλστ. (2.686 το υπάρχον) με ότι αυτό συνεπάγεται για το εξωτερικό της μήκος και την άνεση των πίσω. Θα κάθονται σταυροπόδι όπως και στην Superb; Άγνωστο ακόμη, σίγουρο όμως ότι θα φιλοξενούνται με άνεση τρεις επιβάτες πίσω.

Τέλος, όσον αφορά τις αποσκευές, η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ θα παραμείνει στα 590 λίτρα, που είναι υπεραρκετά (και περισσότερα από αυτά της Superb).

Πότε η παραγωγή;

Είναι μάλλον νωρίς να μιλάμε για το πότε θα βγουν στην παραγωγή οι δύο αυτές εκδόσεις της Skoda Octavia, αφού ακόμη δεν έχει δοθεί το οριστικό ok.

Το σίγουρο είναι πως στις επόμενες εκθέσεις αυτοκινήτου θα δούμε αρκετά project που θα τους μοιάζουν με σκοπό να βολιδοσκοπηθεί η άποψη του αγοραστικού κοινού. Τότε, και πιο συγκεκριμένα το 2015 θα υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: autotriti.gr