Η μοτοσυκλέτα φαίνεται να αναδεικνύεται στο προτιμότερο μέσο ατομικής μετακίνησης στην νέα καθημερινότητα που έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Dolf Willigers, Γενικός Γραμματέας της FEMA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Μοτοσυκλετιστών), η χρήση του δίκυκλου προτιμάται καθώς βοηθάει τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

«Υπάρχει μόνο μία διέξοδος: τα άτομα που πρέπει να μετακινηθούν και για τα οποία οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι πλέον μια επιλογή, θα πρέπει να επιλέξουν ένα μηχανοκίνητο δίτροχο»

Απο τη μία, η κυβέρνηση συνιστά στην αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκτός και αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Από την άλλη, εφόσον η πλειονότητα των πολιτών θα προτιμήσουν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στην κίνηση. Ενώ η εύρεση χώρου στάθμευσης θα μετατραπεί σε άθλο.

Με βάση τα παραπάνω η μοτοσυκλέτα αποτελεί την πιο βιώσιμη λύση, καθώς ευθυγραμμίζεται με όλους τους κανόνες υγειονομικής προστασίας, διευκολύνει τη μετακίνηση και το πάρκινγκ ενώ βοηθάει και στην αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.

Οι λάτρεις του δίκυκλου θα συμφωνήσουν επίσης στο ότι είναι και πιο οικονομική από τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Εξάλλου έχουμε μπει πλέον στο Μάιο και ο καιρός όχι μόνο επιτρέπει τη συγκεκριμένη επιλογή αλλά προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ της.

Η χρήση μικρών ατομικών μηχανοκίνητων μεταφορών επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν και να κινούνται διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη κοινωνική απόσταση και αφήνοντας χώρο για πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες άλλων ειδών ατομικής κινητικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο καλό θα ήταν οι οδικές αρχές και η πολιτεία να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν την χρήση μοτοσικλετών. Σε πρώτο βήμα θα πρέπει να διαμορφωθεί η νομοθεσία περί δίκυκλων στα νέα δεδομένα.

Εξάλλου σε άλλες Ευρωπαϊκές επιτρέπεται στους πολίτες να οδηγούν μικρού κυβισμού δίκυκλο με το δίπλωμα αυτοκινήτου χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φαίνεται να είναι θετικά.