Η ολοκαίνουρια Mercedes A-Class, αλλά και η ανανεωμένη BMW Σειρά 1, επιβεβαιώνουν ότι η ασφάλεια, σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία, δεν είναι θέμα… μεγέθους.

Στις πρόσφατες αξιολογήσεις του Euro NCAP, η νέα Mercedes A-Class σημείωσε πολύ υψηλά ποσοστά, σε όλους τους επιμέρους τομείς, εξασφαλίζοντας τον τίτλο ενός από τα ασφαλέστερα μικρομεσαία μοντέλα.

Συγκεκριμένα, η A-Class απέσπασε, με χαρακτηριστική άνεση, τα 5 αστέρια, επιτυγχάνοντας ποσοστά: 93% για τους ενήλικες, 81% για τα παιδιά, 67%, για τους πεζούς και 86% για τα συστήματα ασφάλειας.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ανάλογα ποσοστά είχε σημειώσει και η ανανεωμένη και επίσης πεντάστερη BMW Σειρά 1: 91% για τους ενήλικες, 83% για τα παιδιά, 63%, για τους πεζούς και 86% για τα συστήματα ασφάλειας.

Η κυριαρχία των premium γερμανικών μοντέλων, στους τομείς της ασφάλειας, δεν είναι μόνο ζήτημα παράδοσης και σίγουρα δεν είναι… θέμα μεγέθους του αυτοκινήτου.

Όπως θα δείτε παρακάτω, τα entry level μοντέλα των δύο γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, υιοθετούν όλα τα τεχνολογικά «καλούδια», που συναντούμε στις πιο premium κατηγορίες.

Mercedes A-Class

Το τεχνολογικό υπόβαθρο της νέας A-Class, δεν έχει πραγματικά να ζηλέψει σε τίποτα, από το αντίστοιχο των κορυφαίων μοντέλων της μάρκας.

Πέρα από τις στάνταρ προδιαγραφές ασφάλειας (αερόσακοι οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί αερόσακοι εμπρός και πίσω και αερόσακος γονάτων για τον οδηγό), συναντάμε μια σειρά συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, που «θωρακίζουν» τους επιβάτες.

DISTRONIC PLUS

Το DISTRONIC PLUS υποστηρίζει τον οδηγό διατηρώντας αυτόματα μια καθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου οπίσθιας σύγκρουσης αναγνωρίζοντας πιθανώς επικίνδυνες καταστάσεις και αντιδρώντας ανάλογα.

Οι αισθητήρες έχουν ακτίνα λειτουργίας μεταξύ 0,2 και 200 μέτρων, και συνεπώς το σύστημα είναι επίσης χρήσιμο στην κίνηση της πόλης και στην οδήγηση με συχνές στάσεις. Μπορεί να ακινητοποιεί το όχημα όταν είναι αναγκαίο και να το επιταχύνει ξανά εάν χρειάζεται.

ATTENTION ASSIST

Η λειτουργία εφίστασης προσοχής ATTENTION ASSIST αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη σε μακρινά ταξίδια και κατά τη νυκτερινή οδήγηση. Το σύστημα ειδοποιεί τον οδηγό αν ανιχνεύσει ενδείξεις μειωμένης προσοχής ή αυξημένης κόπωσης.

Αυτό το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό όταν αναγνωρίσει τα συνήθη σημάδια κόπωσης, με επακόλουθη θετική επίπτωση στην ασφάλεια.

BRAKE ASSIST

Το σύστημα υποβοήθησης πέδησης μπορεί και ανιχνεύει καταστάσεις πέδησης έκτακτης ανάγκης, με βάση την ταχύτητα με την οποία ο οδηγός πατάει το πεντάλ του φρένου, και υποβοηθά τον οδηγό αυξάνοντας την πίεση πέδησης.

Το σύστημα ερμηνεύει την ταχύτητα με την οποία απελευθερώνεται το πεντάλ του γκαζιού και πιέζεται το πεντάλ του φρένου ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτομάτως ασκεί μέγιστη πίεση πέδησης εντός μερικών κλασμάτων του δευτερολέπτου.

ADAPTIVE BRAKE

Το προσαρμοζόμενο σύστημα πέδησης ADAPTIVE BRAKE του βασικού εξοπλισμού βελτιώνει την οδηγική άνεση και ασφάλεια, υποβοηθώντας σε περιπτώσεις κρίσιμων ελιγμών κατά την πέδηση με τη βασική λειτουργία του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS) πάντα στα όρια που επιτρέπουν οι νόμοι της φυσικής.

Ταυτόχρονα, οι λειτουργίες άνεσης υποστηρίζουν τον οδηγό κατά την καθημερινή οδήγηση.

COLLISION PREVENTION ASSIST

Η μη διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας αποτελεί την κύρια αιτία σοβαρών ατυχημάτων. Το νέας εξέλιξης σύστημα προειδοποίησης συγκρούσεων με χρήση ραντάρ COLLISION PREVENTION ASSIST, μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια και την άνεση προειδοποιώντας τον οδηγό σε περίπτωση που η απόσταση από προπορευόμενο αυτοκίνητο είναι πολύ μικρή, ενώ επιπλέον παρέχει υποβοήθηση πέδησης στον οδηγό όταν ανιχνεύσει πιθανό κίνδυνο.

PRE-SAFE

Όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 30 km/h, το σύστημα ανιχνεύει ότι η απόσταση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και αντικείμενα μπροστά του είναι πολύ μικρή.

Αν το σύστημα ανιχνεύσει κίνδυνο και πιθανότητα οπίσθιας πρόσκρουσης, ειδοποιεί τον οδηγό οπτικά και ηχητικά.

BMW Σειρά 1

Από το βασικό της εξοπλισμό, η BMW Σειρά 1, περιλαμβάνει 6 αερόσακους, DSC με λειτουργία «μπλοκέ» διαφορικού, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός – πίσω (στην 5θυρη έκδοση) κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, εκκίνηση κινητήρα χωρίς τη χρήση κλειδιού, κλιματισμό, σύστημα Auto Start/Stop, σύστημα ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση, ένδειξη αλλαγής ταχύτητας, διακόπτη ελέγχου οδηγικής εμπειρίας (με προγράμματα οδήγησης, συμπεριλαμβανομένου του ECO PRO) τροχούς 16 ιντσών με ελαστικά runflat, ηχοσύστημα με CD player και δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων MP3, ηλεκτρικούς καθρέπτες, φώτα ημέρας και άλλα στοιχεία.

BMW Assist Advanced eCall

Επιπλέον, η νέα BMW Σειρά 1 εφοδιάζεται προαιρετικά με σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης, με περισσότερες υπηρεσίες, όπως αυτόματο σύστημα προσδιορισμού θέσης και αναγνώριση σφοδρότητας ατυχήματος – BMW Assist Advanced eCall.

Η BMW τιμήθηκε με ειδική διάκριση Euro NCAP Advanced Award για τη συγκεκριμένη υπηρεσία του BMW ConnectedDrive πριν από ενάμισι χρόνο.

Αμάξωμα υψηλής στρεπτικής ακαμψίας για καλύτερη απόκριση και προστασία επιβατών. Ολοκληρωμένη γκάμα εξοπλισμού ασφαλείας, με αερόσακους εμπρόσθιους, πλευρικούς και προστασίας κεφαλής.

Εσωτερικό υψηλής ποιότητας με εργονομικό cockpit και εξαιρετικά υλικά και φινίρισμα. Προαιρετικό σύστημα iDrive με ενσωματωμένη οθόνη ελέγχου στο ταμπλό, σε αποκλειστική επίπεδη σχεδίαση flatscreen BMW.

BMW ConnectedDrive

Ολοκληρωμένη και (για μικρομεσαίο μοντέλο) γκάμα προαιρετικών συστημάτων υποστήριξης οδηγού και υπηρεσιών μετακίνησης.

High-beam assistance (υποστήριξη μεγάλης σκάλας φώτων), Adaptive Headlights, parking assistance (υποστήριξη παρκαρίσματος), κάμερα οπισθοπορείας, Lane Departure Warning με Collision Warning, cruise control με λειτουργία πέδησης, πληροφορίες ορίου ταχύτητας και απαγόρευσης προσπέρασης, συνδεσιμότητα ίντερνετ, καλύτερη ενσωμάτωση smartphone και music player, δελτία κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, και εφαρμογές web radio, Facebook και Twitter.

Πηγή: autotriti.gr