«Η καλή μέρα, από το πρωί φαίνεται» κατά την λαϊκή θυμοσοφία και αυτή η φράση ταιριάζει «γάντι» στο ντεμπούτο του νέου Volkswagen Polo GTI R5 στα ράλι.

Το αυτοκίνητο που δημιούργησε από λευκό χαρτί η VW Motorsport για το πρόγραμμα πελατών (customer sport car), για χρήση από ιδιώτες αγωνιζόμενους σε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή πρωταθλήματα, έδειξε στην Ισπανία ότι είναι ήδη πανέτοιμο για τις Ειδικές Διαδρομές, ανεξάρτητα αν αυτές θα είναι σε χώμα ή άσφαλτο.

Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι η γερμανική φίρμα ήταν τόσο σίγουρη για την εξέλιξη του Polo GTI R5, που σκόπιμα επέλεξε το Ράλι Καταλονίας, τον μοναδικό μικτό αγώνα του θεσμού για να κάνει την πρεμιέρα του.

Στον ισπανικό γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), το Polo GTI R5 έκανε εντύπωση, σημειώνοντας πρώτους χρόνους σε ειδικές διαδρομές τόσο στο χώμα όσο και στην άσφαλτο, αποδεικνύοντας την ανταγωνιστικότητά του στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να έχει επιλεγεί.

Οι Νορβηγοί Petter Solberg / Veronica Engan ανέβηκαν στο βάθρο, όντας τρίτοι στην κατηγορία WRC 2, ενώ οι Γάλλοι Eric Camilli / Benjamin Veillas ήταν πρώτοι σε μεγάλο μέρος του αγώνα και έτσι στη μοναδική εργοστασιακή εμφάνιση, η VW πέτυχε τον στόχο της, δηλαδή το να αποδείξει την ικανότητα του αγωνιστικού αυτοκινήτου για ιδιώτες πελάτες.

Μετά το αγωνιστικό ντεμπούτο του, ξεκινάει η επόμενη φάση για το Polo GTI R5 200 (όπως είναι η πλήρης ονομασία του) των 272 ίππων. Τις επόμενες εβδομάδες, τα πρώτα αυτοκίνητα θα παραδοθούν σε πελάτες στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.

Νίκος Τσάδαρης