Η Skoda στο εφετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, προσπαθεί να επικοινωνήσει όχι μόνο όλα τα νέα της μοντέλα, αλλά και τη νέα φιλοσοφία, μαζί με το «φρέσκο» design της.

Στο περίπτερο, που ονομάζεται «User Experience», ξεχωρίζει το πρωτότυπο Vision RS, ο προπομπός ενός μελλοντικού κόμπακτ μοντέλου και ταυτόχρονα το επόμενο στάδιο εξέλιξης της σειράς RS. Η τελευταία ενισχύεται από το Kodiaq RS, το πρώτο SUV της μάρκας υψηλών επιδόσεων. Οι εκδόσεις Sportline & Scout εμπλουτίζουν περαιτέρω τη γκάμα του Karoq.

Τέλος, η Octavia G-Tec είναι ακόμη πιο ισχυρή και προσφέρει χαμηλό κόστος χρήσης και απόλυτη φιλικότητα προς το περιβάλλον χάρη στη λειτουργία με φυσικό αέριο (CNG).

Επίσης, στο περίπτερο της τσέχικης φίρμας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τεχνολογίες και υπηρεσίες που καθιστούν ευκολότερη την καθημερινή κινητικότητα σήμερα και στο μέλλον.

Skoda Vision RS

Το πρωτότυπο Vision RS εκφράζει την προσέγγιση της μάρκας για τα μελλοντικά σπορ μοντέλα καθώς και για ένα αυτοκίνητο της μικρομεσαίας κατηγορίας. Συνδυάζει τη δυναμική και την αισθητική μιας νέας γλώσσας σχεδίασης με ένα υψηλό βαθμό βιωσιμότητας χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων ανακυκλώσιμα ανθρακονήματα και υλικά vegan.

Εκτός από τα ανθρακονήματα, ένα υλικό γνωστό από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, στο εσωτερικό κυριαρχούν κινούμενα και φωτιζόμενα, ειδικά κατεργασμένα και κομμένα κρύσταλλα. Το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης διασφαλίζει δυναμική οδήγηση και υψηλή αποδοτικότητα. Το υβριδικό plug-in πρωτότυπο συνδυάζει έναν κινητήρα 1,5 λίτρων (150 ίππων) με έναν ηλεκτροκινητήρα 75 kW και συνδυαστική ισχύ στους 245 ίππους.

Οι εκπομπές CO2 είναι μόλις στα 33 γρμ./χλμ. και υπογραμμίζουν την αποδοτικότητα του συστήματος πρόωσης. Το Vision RS μπορεί να κινηθεί για έως 70 χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια και δίχως να εκπέμπει ρύπους.

Το Skoda Kodiaq RS

Το νέο Kodiaq RS πολύ σύντομα θα μπει στην παραγωγή. Αυτό είναι το πρώτο SUV με το νέο κόκκινο λογότυπο RS, αλλά και αυτό που εφοδιάζεται με τον ισχυρότερο πετρελαιοκινητήρα στην ιστορία της μάρκας ισχύος 240 ίππων. Απολαμβάνοντας την επίδοση των 9’ 29,84’’ και τον άτυπο τίτλο του ταχύτερου 7θέσιου SUV που έχει περάσει από την πίστα του Nürburgring, το σπορ τσέχικο SUV έχει αποδείξει τις σπορ ικανότητες του πολύ νωρίτερα από την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Παρίσι.

Το Kodiaq RS διαθέτει συγκεκριμένα RS χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των νέων προφυλακτήρων και των μαύρων στιλπνών στοιχείων όπως η γρίλια της μάσκας, τα περιγράμματα στα παράθυρα και τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών, καθώς και στους full LED προβολείς. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το σύστημα τετρακίνησης, την ενεργητική προσαρμοζόμενη ανάρτηση Dynamic Chassis Control (DCC) και το προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης.

Το εντυπωσιακό μοντέλο, είναι επίσης το πρώτο Skoda που διαθέτει στάνταρ τροχούς 20 ιντσών και το νέο σύστημα ενίσχυσης ήχου Dynamic Sound Boost. Το εσωτερικό τονίζεται από τα σπορ καθίσματα ντυμένα με διάτρητη Alcantara και ειδικό δέρμα, καθώς και το ψηφιακό πίνακα οργάνων (virtual cockpit).

Skoda Karoq Sportline

To νέο Karoq Sportline έχει καθαρά σπορ εμφάνιση. Το δημοφιλές κόμπακτ SUV εμπλουτίζεται για πρώτη φορά με αυτή την έκδοση και αποκλειστικά με τον κινητήρα 2.0 TSI (190 ίππων). Η ελκυστική σχεδίαση του είναι πιο θελκτική με πολλά μαύρα στοιχεία να τονίζουν τη δυναμική του παρουσία. Τα μαύρα σπορ καθίσματα με την πρωτότυπη υφασμάτινη επένδυση και τις όμορφες – σε αντίθεση – ασημένιες ραφές ενισχύουν την σπορ αίσθηση στο εσωτερικό. Το μοντέλο είναι διαθέσιμο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. Υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε δυο κινητήρες βενζίνης και δύο πετρελαίου με ισχύ 150 ή 190 ίππων.

Skoda Karoq Scout

Το Karoq Scout  αναλαμβάνει τον ρόλο της περιπετειώδους έκδοσης του μοντέλου. Αυτή η νέα εκτός δρόμου έκδοση με την πιο σπορ και δυναμική εμφάνιση θα προσφέρεται στάνταρ με σύστημα τετρακίνησης για όλες τις εκδόσεις κινητήρων. Τα χρώματος ασημί πλαστικά στοιχεία παρέχουν περιμετρική προστασία για το κομψό αμάξωμα τόσο στην πόλη όσο και στα σκληρότερα εδάφη. Χρωματικές λωρίδες περιβάλλουν τη γρίλια της μάσκας και τα πλαίσια των παραθύρων.

Κάτω από τα τονισμένα τόξα των τροχών, η SCOUT έκδοση συνδυάζεται με τροχούς αλουμινίου 18 ιντσών ή προαιρετικά με 19 ίντσες. Το εσωτερικό είναι εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά Piano Black, διακοσμητικές λωρίδες σε σκούρο ανθρακί και καθίσματα με νέες επενδύσεις με κοντράστ ραφές. Οι δύο κινητήρες πετρελαίου αποδίδουν 150 ή 190 ίππους, ενώ ο κινητήρας βενζίνης 1.5 TSI αποδίδει 150 ίππους.

Skoda Octavia G-Tec

Η Octavia G-Tec εφοδιάζεται με ένα νέο ισχυρότερο 1.5 TSI (130 ίπποι). Η τροφοδοσία με CNG μειώνει κατά περίπου 25% τις εκπομπές CO2 σε σχέση με την βενζίνη. Επιπλέον εκπέμπονται σημαντικά λιγότερα οξείδια του αζώτου (NOx) καθώς και μικροσωματίδια. Η Octavia G-TEC θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στην έκδοση αμαξώματος Combi και στα επίπεδα εξοπλισμού Active, Ambition και Style. Πληρούνται οι τρέχουσες προδιαγραφές EU6d-TEMP και επιτυγχάνεται μία αυτονομία 480 χιλιομέτρων καταναλώνοντας το απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό αέριο.

Οι τρεις δεξαμενές CNG έχουν συνδυασμένη συνολική χωρητικότητα 17,7 κιλών. Μια δεξαμενή βενζίνης 11,8 λίτρων εξασφαλίζει την κίνηση σε περιοχές που δεν υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού φυσικού αερίου.

Νίκος Τσάδαρης