Ο πρώτος δρόμος με άσφαλτο στην Αθήνα

Ένα ταξίδι στο χρόνο 113 χρόνια πίσω


AUTO
10:06
06/04/2018
Ο πρώτος δρόμος με άσφαλτο στην Αθήνα
5
loading

Η πρώτη ασφαλτόστρωση σε δρόμο της Αθήνας έγινε το 1905 δοκιμαστικά στην οδό Αιόλου, από το Δημοτικό Θέατρο, εμβαδού περίπου 6,2  τετραγωνικών μέτρων.

Το επόμενο έτος η ασφαλτόστρωση επεκτάθηκε στην οδό Σταδίου, την Πλατεία Ομονοίας και την Πλατεία Συντάγματος. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εργασίες διεκπεραιώθηκαν από αγγλικές εταιρείες και ήταν τόσο επιτυχημένες, ώστε η αντικατάσταση του τάπητα στην οδό Αιόλου έγινε ύστερα από μισόν αιώνα.

Είχε προηγηθεί, το 1901, η χάραξη της Συγγρού από τον νομομηχανικό Αθηνών, Γαζή.

fcvbcv

Το μήκος της μετέπειτα λεωφόρου, ήταν 5 χιλιόμετρα, το πλάτος ήταν 28 μέτρα, από τα οποία 16 καταλάμβαναν τα δύο πεζοδρόμια, ενώ ανά 25 μέτρα είχαν προβλεφθεί ρείθρα για την απαγωγή υδάτων.

Τον Αύγουστο του 1909, 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα  της Λεωφόρου Συγγρού καλύφθηκαν με «νέον μεταλλικόν οδόστρωμα εκ σκωρίας Λαυρίου», εφεύρεση του Επιθεωρητή Δημοσίων έργων Δημήτρη Καλλία.

Με τον ίδιο τύπο οδοστρώματος στρώθηκε, η Ακαδημίας, η Πλατεία Κάνιγγος και η Σταδίου, «χωρίς ίχνος φθοράς, ούτε ίχνος κονιορτού».

Ήδη το 1907, η Αθήνα εκτεινόταν σε 1.918 εκτάρια, είχε, δηλαδή, περίπου πενταπλασιαστεί σε σχέση με το 1879, τρία χρόνια αφότου το ΕΜΠ μελέτησε την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τη Λεωφόρο Συγγρού, ως υπερτοπικές χαράξεις, που χαρακτηρίστηκαν «εθνικές οδοί».

dsfrete

Η Αθήνα απλωνόταν, στην αρχή του 20ού αιώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ στο σχέδιο της πόλης έγιναν συνεχείς τροποποιήσεις, με 565 διατάγματα μεταξύ  1836 και 1920.

Γεγονός όμως είναι ότι, «αι  Νέαι Αθήναι εκτίσθησαν και κτίζονται με το έλεος του Θεού και χωρίς το έλεος των ανθρώπων», επεσήμαινε το 1928 ο αρχιτέκτονας Βασίλης Τσαγκρής. Αναλόγως και οι διανοίξεις δρόμων.

Ηλίας Καφάογλου

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Antiper

  Θα μπέρδεψε τα τετραγωνικά χιλιόμετρα με τα τετραγωνικά χιλιοστόμετρα!

 2. avatar Ασχήμια

  Και φτάνουμε στο σήμερα που μόνο αν βγαλεις τα βόρεια προαστεια, κάποια κομμάτια του κέντρου και τα νότια προάστια, όλη η υπόλοιπη Αθήνα είναι για τα κλαματα.

 3. avatar Θαλος

  4,2 τετραγωνικα χιλιομετρα που αναφερετε στην οδο Αιολου, ειναι ισα με ενα μπανιο. Και 4000 τετραγωνικα χιλιομετρα που αναφερετε για τη Συγγρου ειναι ισα με ολη τη Στερεα...

  1. avatar Μαθηματικός

   Ελα πες την αληθεια. Μαθηματικα στο σχολειο ειχες κατω απ τη βαση ε?

  2. avatar μέγας επιστήμονας

   Μάλλον πρέπει να βελτιώσεις τα μαθηματικά σου, 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα λέει, να στο πω απλά;
   Ένα τετραγωνικά χιλιομετρο άλλο ένα τετραγωνικά στο έτσι και άλλο ένα στο γιουβετσι... πάντως δεν είναι τετραγωνικά μέτρα.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει