Ο γενικός διευθυντής της «Φίατ» και της «Κράισλερ», Σέρτζιο Μαρτσιόνε, εκτιμά ότι στην Ευρώπη «η μείωση της συνολικής παραγωγής αυτοκινήτων σε ποσοστό 20% είναι αναγκαία», πρόταση ισοδύναμη «με διακοπή λειτουργίας περίπου 12 εργοστασίων αυτοκινήτων σε όλη τη Γηραιά ‘Ηπειρο» στο ορατό μέλλον.

«Ο τομέας του αυτοκινήτου είναι σήμερα αντιμέτωπος με μιαν υπερ-παραγωγή της τάξης του 20% είναι ο λόγος για τον οποίο κανένας μας δεν έχει πια κέρδη στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μαρτσιόνε στη σημερινή συνέντευξή του στη γαλλική “Φιγκαρό”.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, την αντίστοιχη πρακτική των Αμερικανών αυτοκινητοβιομηχάνων, κατά τα έτη ’07 και ’08, οι οποίες «τώρα έχουν επανέλθει πάντως στην κερδοφορία». «Προτείνω, λοιπόν, ακριβώς το ίδιο μέτρο».

«Επιλογή δεν έχουμε…ας μειώσουμε κατά 20% την παραγωγή. Επί 12 μήνες, θα είναι κάτι το επώδυνο, αλλά ας το πράξουμε αυτό», λέει το αφεντικό των «Φίατ»και «Κράισλερ».

Τόνισε ότι «επαφίεται στους επιχειρηματίες του κλάδου», επειδή σύμφωνα με τον ίδιο «όλες οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να υλοποιήσουν την απόφαση».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο των απολύσεων, κάλεσε τους εμπλεκόμενους να δημιουργήσουν ένα «ταμείο, με πόρους αποκλειστικώς για όσους θα χάσουν τη δουλειά τους».

Η «Φιγκαρό» θύμισε στο πλαίσιο της συνέντευξης Μαρτσιόνε ότι και ο πρόεδρος του διευθυντήριου των «Πεζό» και «Σιτροέν», Φιλίπ Βαρέν, έχει συχνά εκφράσει ακριβώς την ίδια άποψη για την υπερ-παραγωγή στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.