Ένας πρωινός καφές σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στο να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός και να ξεκινήσει μια όμορφη μέρα. Όμως, αν είστε από τους ανθρώπους που ούτε ο καφές σας ξυπνά και το να κάθεστε σε μια καφετέρια σας κουράζει, ένα καφέ στην Ιαπωνία σας βρήκε τη λύση.

Στην καφετέρια Harajuku Nescafé στο κέντρο του Τόκιο, τα άνετα καθίσματα και η χαλαρή ατμόσφαιρα της καφετέριας, σίγουρα μπορούν να σας βάλουν σε νυσταγμένη διάθεση. Σε περίπτωση που βρεθείτε εκεί και παραγγείλετε ένα φλιτζάνι καφέ, θα έχετε μετά το καφεδάκι σας τη δυνατότητα να ρίξετε έναν υπνάκο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα διαμορφωθεί εντός του μαγαζιού. Εκεί, θα βρείτε τις «κάψουλες ύπνου», οι οποίες θα σας απαλύνουν από το στρες της καθημερινότητας.

Αν αναρωτιέστε τι είναι οι «κάψουλες ύπνου», ή «Giraffenap», όπως αλλιώς λέγονται, είναι δωμάτια για ολιγόλεπτους ύπνους. Πρόκειται για έναν όρθιο θάλαμο ύπνου, που δημιουργήθηκε από την Koyoju Plywood Corporation με έδρα το Χοκάιντο. Η εταιρεία δεν έχει αναφέρει γιατί επέλεξε το όνομα, αλλά μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι πως προέρχεται από τις καμηλοπαρδάλεις, οι οποίες είναι ικανές να κοιμούνται όρθιες, αλλά κοιμούνται μόνο για λίγα λεπτά κάθε φορά.

Ωστόσο, το να κοιμάται κανείς όρθιος δεν είναι εφικτό, καθώς το ανθρώπινο σώμα ξεκουράζεται μόνο όταν ξαπλώνει. Όμως, το Giraffenap παρέχει μια μικρή εμβιομηχανική βοήθεια. Στο εσωτερικό του θαλάμου υπάρχουν μαξιλάρια και πλατφόρμες για να στηρίζουν το κεφάλι, τον κορμό, τις κνήμες και τα πέλματα των ποδιών σας. Με αυτά τα μέρη του σώματος να έχουν ληφθεί υπόψη, οι σχεδιαστές λένε ότι είναι δυνατόν να φτάσει κανείς μέχρι και το 2ο στάδιο ύπνου, την ξεκούραστη κατάσταση πριν από την REM.

Σύμφωνα με το japantoday.com, οι σχεδιαστές του Giraffenap υπόσχονται πως ένας 20λεπτος υπνάκος βελτιώνει την πνευματική απόδοση, μειώνοντας την κούραση και το στρες, ενώ παράλληλα ενισχύει τη συγκέντρωση και τη διατήρηση της μνήμης. Στο πλαίσιο της προωθητικής ενέργειας «Standing Coffee Nap», η καφετέρια συνιστά να πιείτε πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ και ευθύς αμέσως να πάρετε έναν 20λεπτο υπνάκο στην «κάψουλα ύπνου», έτσι ώστε η καφεΐνη να αρχίσει να δρα ακριβώς την ώρα που θα ξυπνήσετε.

Το Giraffenap κυκλοφορεί σε δύο σχέδια, το φουτουριστικό Spacia και το ξύλινο Forest, αλλά το εσωτερικό τους φαίνεται να είναι πανομοιότυπο. Η κατασκευάστρια εταιρεία τα συστήνει σε χώρους εργασίας με γνώμονα την ευεξία που θέλουν να δημιουργήσουν έναν χώρο για να παίρνουν οι εργαζόμενοι τον μεσημεριανό τους ύπνο, αλλά που δεν έχουν τον χώρο στο δάπεδο για να τοποθετήσουν ένα πλήρες κρεβάτι για αυτόν τον σκοπό.

Το Giraffenap έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να πωλείται στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά οι κάψουλες βρίσκονται στο Harajuku Nescafé από τις 22 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Αν τύχει να βρεθείτε στο Τόκιο και θέλετε να πάρετε έναν Giraffenap, οι κρατήσεις είναι ανοιχτές.