Όλα έλαβαν χώρα στην πόλη Onomichi, της επαρχίας Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου όπως αναφέρει ο ιστότοπος της κυβέρνησης της πόλης, το 2017 διεξήχθη μια δημόσια έρευνα για τη δημιουργία φυλλαδίων για έγκυες γυναίκες που αργότερα διανεμήθηκαν στους κατοίκους της περιοχής και τα οποία περιείχαν συμβουλές και οδηγίες για το πώς οι γυναίκες να κρατούν χαρούμενους και ικανοποιημένους τους άνδρες τους, ενώ παράλληλα φροντίζουν να έχουν ετοιμάσει φαγητό και να είναι και καλές μητέρες.

Οι οδηγίες αυτές βασίστηκαν σε γκάλοπ που είχε γίνει ανάμεσα σε νέους μπαμπάδες, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν τι δεν τους άρεσε στη συμπεριφορά της συζύγου τους, μετά την απόκτηση παιδιού.

Έκτοτε, τα φυλλάδια αυτά – με το άκρως μισογυνιστικό και σεξιστικό περιεχόμενο – στέλνονταν σε εγκύους, στην πόλη Ονομίτσι. Ωστόσο, τώρα ασχολήθηκαν τα τοπικά ΜΜΕ με αυτά, με συνέπεια να προκληθούν οργισμένες αντιδράσεις στα social media.

Συμβουλές προς εγκύους: Μαγειρέψτε, καθαρίστε, κάντε μασάζ στον σύζυγο

«Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που σκέφτονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Ένας από τους λόγους είναι οι δομικές διαφορές των εγκεφάλων ανδρών και γυναικών. Είναι γνωστό ότι οι άνδρες ενεργούν βασισμένοι σε θεωρίες, ενώ οι γυναίκες βασίζονται σε συναισθήματα», υποστήριζε το φυλλάδιο που στέλνονταν σε εγκύους.

«Το σημαντικό είναι να καταλαβαίνει ο ένας τις διαφορές του άλλου και να χωρίζουν καλά τους ρόλους», συνέχιζε, συμπληρώνοντας ότι οι νέοι μπαμπάδες θέλουν να τους λένε «ευχαριστώ» όταν για παράδειγμα πλένουν τα πιάτα, αλλάζουν την πάντα ή κρατούν το παιδί τους αγκαλιά.

Όμως, το φυλλάδιο δεν σταματούσε εκεί. Οι γυναίκες, συνέχιζε, μπορεί να ενοχλήσουν τους συζύγους τους αν «είναι απασχολημένες με τη φροντίδα του παιδιού και δεν κάνουν τις δουλειές». Επίσης συμβούλευε τις γυναίκες να «μην εκνευρίζονται δίχως λόγο».

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι νέες μητέρες για να ικανοποιήσουν τους συζύγους τους, κατέληγε το φυλλάδιο. Μεταξύ άλλων πρότεινε στις γυναίκες να κάνουν μασάζ στους άνδρες, να τους μαγειρεύουν κάθε ημέρα, να ασχολούνται με τα παιδιά και τις δουλειές τους σπιτιού, να υποδέχονται τους συζύγους τους με τη φράση «καλώς ήρθες στο σπίτι» και να έχουν «πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπο».

Δείγμα της βαθιά πατριαρχικής και συντηρητικής Ιαπωνίας

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο δήμαρχος της πόλης Ονομίτσι, Γιουκιχίρο Χιρατάκι, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές σταμάτησαν να στέλνουν τα φυλλάδια σε εγκύους γιατί «προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα σε πολλούς».

Στο κείμενο της «συγγνώμης», όπως αναφέρει το CNN, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι τα φυλλάδια «δεν ήταν σύμφωνα με τα συναισθήματα των εγκύων γυναικών, των μητέρων που τεκνοποιούν και άλλων που ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών και προκάλεσαν δυσάρεστα συναισθήματα σε πολλούς ανθρώπους», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σταμάτησε τη διανομή τους επειδή «περιέχουν εκφράσεις που προωθούν συμπεριφορές και πρακτικές που διαιωνίζουν τα έμφυλα στερεότυπα».

Όμως, πολλοί χρήστες των social media επεσήμαναν ότι στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο αυτών των φυλλαδίων ουσιαστικά αποκαλύπτει τις επικρατούσες αντιλήψεις και το άνισο βάρος που πέφτει στους ώμους των γυναικών.

Η κοινωνία της Ιαπωνίας παραμένει βαθιά πατριαρχικά και συντηρητική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στη φετινή κατάταξη για την ισότητα των φύλων, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η χώρα είναι στην 125η θέση, από τις συνολικά 146 της λίστας.