Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή των υγειονομικών αρχών της Ινδίας στην έρευνα για την προέλευση του μολυσμένου αντιβηχικού σιροπιού που έχει συνδεθεί με θανάτους παιδιών στο Καμερούν. Χθες Τετάρτη, ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το σιρόπι «Naturcold», το οποίο οι αρχές του Καμερούν συνέδεσαν με τουλάχιστον έξι θανάτους παιδιών. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο σιρόπι βρέθηκε η τοξική ουσία διαιθυλενογλυκόλη σε περιεκτικότητα έως και 28,6%.

Στη συσκευασία αναγραφόταν ως παρασκευάστρια εταιρία η «Fraken International» με έδρα την Αγγλία, αλλά ο βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αυτή η εταιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε στο Reuters σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ζητήθηκε η συνδρομή του ινδικού οργανισμού φαρμάκων στην έρευνα για τυχόν εμπλοκή εταιριών από την Ινδία. Ανάλογες επαφές έχουν γίνει και με ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών, συμπλήρωσε, χωρίς όμως να τις κατονομάσει.

Ο συναγερμός για το σιρόπι «Naturcold» είναι ο τελευταίος μιας σειράς ανάλογων προειδοποιήσεων τους προηγούμενους μήνες σχετικά με μολυσμένα σιρόπια για την αντιμετώπιση του βήχα και λοιπών συμπτωμάτων του κρυολογήματος, τα οποία εντοπίστηκαν σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Το 2022, μολυσμένο σιρόπι συνδέθηκε με περισσότερους από 300 θανάτους παιδιών σε Γκάμπια, Ουζμπεκιστάν και Ινδονησία. Φέτος εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τέτοια σκευάσματα στις νήσους Μάρσαλ και στη Μικρονησία, παρότι δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Παρότι οι αναγραφόμενες ως παρασκευάστριες εταιρίες ήταν διαφορετικές, σε τρεις περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως ήταν ινδικής προέλευσης. Οι θάνατοι στην Ινδονησία συνδέθηκαν με μολυσμένα σιρόπια εγχώριας παραγωγής.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή των αρχών της Ινδίας στην έρευνα για την προέλευση των μολυσμένων σιροπιών στο Καμερούν.