Το κύμα ζέστης που σαρώνει κυρίως τη Μεσόγειο επηρεάζει πολλά κράτη και ανάμεσα τους είναι και η Τουρκία, με τους ειδικούς να περιμένουν να σημειωθούν ρεκόρ θερμοκρασιών, με τον καύσωνα να απειλεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται να διαρκέσουν ακόμη και επτά μέρες, ενώ θα απειληθούν κυρίως νεογέννητα, ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες.

Χαρακτηριστικά, η καθηγήτρια Şermin Tağıl, επικεφαλής του Τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Bakırçay στη δυτική Σμύρνη, δήλωσε ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες από τις αρχές Ιουλίου έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.

«Αυτές οι αυξήσεις στις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να είναι ίδιες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Η λεκάνη της Μεσογείου, στην οποία βρίσκεται η Tουρκία εφιστά την προσοχή ως ένα από τα μέρη όπου η αύξηση των μέσων θερμοκρασιών είναι πιο εμφανής» είπε.

«Στη χώρα μας, οι ζεστές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διαρκέσουν επτά ημέρες και μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη γεωγραφία και τους ανθρώπους», είπε, προσθέτοντας ότι, «κατά τη διάρκεια αυτού του επταήμερου, τα ρεκόρ θερμοκρασίας για πολλά χρόνια θα καταρριφθούν στην Τουρκία».

Επιπλέον, προέβλεψε ότι οι θερμές καιρικές συνθήκες θα επιμείνουν μέχρι το τέλος του μήνα, ιδιαίτερα στις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας. «Η μεγαλύτερη απειλή θα είναι για την υγεία των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων, καθώς τα κύματα καύσωνα θα βλάψουν δυσανάλογα τους ηλικιωμένους, τα νεογέννητα, τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και όσους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις», είπε.