Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως καταλαβαίνει την απόγνωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον αργό ρυθμό της προόδου στη διαδικασία για την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, επέμεινε μολαταύτα ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις.

«Καταλαβαίνω τη δυσαρέσκεια και την ανυπομονησία. Ειδικά με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία – έχει την πλήρη συμπάθειά μου», είπε ο κ. Πιστόριους κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD χθες Τρίτη (11/7) το βράδυ.

«Παρ’ όλ’ αυτά: η δέσμευση έχει δοθεί. Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του NATO μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Αυτή είναι συμφωνία που ουδέποτε είχε υπάρξει με τόση σαφήνεια προηγουμένως».

Ο κ. Ζελένσκι νωρίτερα χθες (11/7), στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Βίλνιους, χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» και «παράλογο» το ότι δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Δίνει κίνητρο στη Ρωσία να συνεχίσει τον τρόμο της».

Καταφέρθηκε εναντίον του δισταγμού των 31 κρατών μελών, μίλησε για «αδυναμία» και πρόσθεσε πως θα θέσει το ζήτημα στους άλλους ηγέτες.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού συνδέει τη δυνητική πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί με την αύξηση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με εκείνες των κρατών μελών του καθώς και την εφαρμογή «περαιτέρω δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν τους. Ωστόσο, το κείμενο τονίζει πως το «μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο NATO», καθώς και ότι θα υποστηριχθεί το Κίεβο στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, με τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάζουν τακτικά την πρόοδό του.

«Θα ήθελα αυτή η πίστη να γίνει σιγουριά. Σιγουριά στις αποφάσεις που αξίζουμε και κάθε (Ουκρανός) στρατιώτης, πολίτης, μητέρα και παιδί περιμένει. Είναι τόσο μεγάλη ευχή αυτή;», δήλωσε μεταξύ άλλων επανερχόμενος στο θέμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Το NATO είχε αναγγείλει για πρώτη φορά το 2008 τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.

Κατά κανόνα όμως, η συμμαχία δεν προχωρά στην εισδοχή κρατών που βρίσκονται σε σύρραξη: αυτό θα συνεπαγόταν αυτόματα την εμπλοκή των κρατών της στον πόλεμο – με τη Ρωσία, στην προκειμένη περίπτωση.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το Κίεβο με UAV’s. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που εξαπολύεται ρωσική επιδρομή.