Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχοντας στο πλευρό τον ομόλογό του Γκιτάνας Ναουσέντας, μίλησε στην πλατεία Λουκίσκες για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στη συμμαχία.

Η ομιλία του ακολούθησε την οργισμένη του αντίδραση έπειτα από την απόφαση να μην δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ θα δώσει ασφάλεια στην Ουκρανία και η Ουκρανία θα ενισχύσει τη συμμαχία», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε λέγοντας πως πιστεύει σε μια συμμαχία «που δεν διστάζει, που δεν χάνει χρόνο και ούτε κοιτάζει πάνω από τον ώμο της για να δει που βρίσκεται ο επιτιθέμενος».

«Θα ήθελα», πρόσθεσε, «αυτή η πίστη να γίνει σιγουριά. Σιγουριά στις αποφάσεις που αξίζουμε και κάθε (Ουκρανός) στρατιώτης, πολίτης, μητέρα και παιδί περιμένει. Είναι τόσο μεγάλη ευχή αυτή;», δήλωσε.

Έπειτα, σε μια συμβολική κίνηση, από κοινού με τον Γκιτάνας Ναουσέντας, ύψωσαν μια ουκρανική σημαία που, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Ουκρανού προέδρου, ανήκε σε στρατιώτες που υπερασπίστηκαν την Μπαχμούτ, την πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας όπου έλαβαν χώρα άγριες μάχες.

Νέα επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο

Κι ενώ ο Ζελένσκι βρισκόταν στο Βίλνιους και η ουκρανική πλευρά μαζί με τους συμμάχους συζητούσαν πλάνα ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της Ουκρανίας, σειρήνες για επικείμενη αεροπορική επιδρομή ήχησαν σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας του και το Κίεβο δέχθηκε νέο «σφυροκόπημα».

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένων αεροσκάφη-καμικάζι εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και της περιφέρειάς της για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε την επιδρομή, ανακοίνωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Σερχίι Πόπκο, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, έκανε λόγο για ενεργοποίηση συστημάτων της αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στο Κίεβο μέσω της πλατφόρμας Telegram. Κάλεσε τους πολίτες να «παραμείνουν σε καταφύγια» ως τη λήξη του συναγερμού.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters άκουσαν εκρήξεις και εκτοξεύσεις πυραύλων από συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που εξαπολύεται ρωσική επιδρομή. Χθες, οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωσαν πως κατέρριψαν τα 26 από τα 28 ρωσικά UAVs τα οποία πέταγαν προς διάφορους στόχους, χωρίς να κάνουν λόγο για θύματα.