Μπορεί τα πυροτεχνήματα να είναι πολύ όμορφα για τα μάτια των ανθρώπων, για την ψυχοσύνθεση των σκυλιών, όμως, είναι αρκετά τραυματικά. Όσοι έχουν κατοικίδια, έχουν βιώσει εκ των έσω το άγχος των σκυλιών τους όταν επί 5 + λεπτά βαράνε πυροτεχνήματα στον ουρανό.

Γιατί, όμως, τα σκυλιά φοβούνται τόσο πολύ τα πυροτεχνήματα; Τα πυροτεχνήματα είναι η κορυφαία αιτία άγχους στους σκύλους, με το 71% όσων έχουν κατοικίδια ζώα να αναφέρει ότι ο σκύλος τους τα φοβάται, σύμφωνα με το nypost.com.

Ο φόβος για τα πυροτεχνήματα κατατάσσεται υψηλότερα από τον αποχωρισμό από τους ιδιοκτήτες, τους κεραυνούς, τους νέους ανθρώπους ή τα άλλα κατοικίδια, την επίσκεψη στον κτηνίατρο και τις βόλτες με το αυτοκίνητο, ως η κύρια αιτία άγχους των κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, μόνο το 16% των ιδιοκτητών σκύλων ισχυρίζονται ότι βρήκαν χρήσιμους αντιπερισπασμούς, όπως παιχνίδια και λιχουδιές, στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν τα ζωάκια τους από αυτά.

Αντί να παραλείψετε τους εορτασμούς, δείτε μερικές συμβουλές από ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε το άγχος των σκύλων σας για τα πυροτεχνήματα.

Γιατί τα σκυλιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα;

Πυροτεχνήματα

Οι φωτεινές λάμψεις και οι δυνατοί ήχοι από τα πυροτεχνήματα ενεργοποιούν το ένστικτο «φυγής ή μάχης», το οποίο κάνει τους σκύλους να αντιλαμβάνονται τις εορταστικές εκρήξεις ως απειλή ή πιθανή βλάβη και να αντιδρούν με φόβο και πανικό. Έρευνα των Κτηνιατρικών Κλινικών της Βόρειας Αμερικής που δημοσιεύθηκε στο ScienceDirect, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 40% των σκύλων έχουν φοβίες που σχετίζονται με τον θόρυβο.

Ακόμη, εκτός από το να τρομάζουν τα σκυλιά, τα πυροτεχνήματα μπορούν, επίσης, να βλάψουν την ακοή ενός σκύλου, ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκεται το ζώο στην έκρηξη, καθώς ηχούν με 190 ντεσιμπέλ.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους των σκύλων για τα πυροτεχνήματα;

  • Ξαφνική εγρήγορση
  • Πλάγιασμα των αυτιών τους
  • Άρνηση να βγουν έξω ή προσπάθεια διαφυγής από το σπίτι
  • Ανησυχία
  • Τρεμούλιασμα
  • Λαχάνιασμα
  • Υπερβολικό γάβγισμα
  • Κρύψιμο
  • Ιδιαίτερη προσκόλληση στο αφεντικό

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να ηρεμήσουν τα σκυλιά κατά τη διάρκεια πυροτεχνημάτων;

Ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να διατηρήσετε τους σκύλους ήρεμους κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων είναι να μείνετε μέσα και να αγκαλιάσετε το κατοικίδιό σας. Οι ειδικοί προτείνουν, επίσης, να τυλίξετε τον τριχωτό σας φίλο με κάτι ζεστό και να του αποσπάσετε την προσοχή με λιχουδιές, παιχνίδια και απαλή μουσική. Αν τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να βοηθά στη διαχείριση των φόβων του σκύλου, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μπορούν να ζητήσουν από τον κτηνίατρο φάρμακα για να ηρεμήσουν τα σκυλάκια τους.

Τα αγχωμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν ατίθασα και να προσπαθήσουν ακόμη και να το σκάσουν για να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση που τους προκαλεί άγχος, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στους ιδιοκτήτες σκύλων να ελέγχουν ότι οι συσκευές εντοπισμού είναι έτοιμες για το χειρότερο σενάριο.

Ενώ η διαχείριση του άγχους ενός σκύλου γύρω από τα πυροτεχνήματα είναι απαραίτητη για τους περισσότερους, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να κάνουν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου να προσαρμοστεί σιγά-σιγά στις ανησυχητικές λάμψεις και τους ήχους των πυροτεχνημάτων.

Πώς γίνεται αυτό;

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσαρμοστούν σιγά-σιγά στους δυνατούς θορύβους και να διδαχθούν ότι οι ήχοι αυτοί μπορεί να μην αποτελούν σημάδι κινδύνου. Η «απευαισθητοποίηση στον ήχο» είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης που διδάσκει στα κατοικίδια ζώα ότι οι τρομακτικοί ήχοι μπορεί να είναι προβλέψιμοι και διασκεδαστικοί. Για να ξεκινήσει το πρόγραμμα, τα σκυλιά θα πρέπει να εκτίθενται προσεκτικά σε αυξημένα επίπεδα ήχου, μέχρι να είναι σε θέση να χειριστούν τυχαίους δυνατούς θορύβους.

Για να προετοιμαστούν ειδικά για τα πυροτεχνήματα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να παίζουν τυχαία ήχους πυροτεχνημάτων ενώ κάνουν καθημερινά πράγματα, όπως όταν παίζουν ή στην καθημερινή τους ρουτίνα. Ορισμένα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως, ενώ άλλα απλώς θα αγχωθούν λιγότερο από αυτούς τους ήχους.