Η ανταρσία της Wagner έχει δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων στη Ρωσία, αφού ο Σεργκέι Σουροβίκιν – γνωστός και ως «στρατηγός Αρμαγεδδών»- φέρεται να ανακρίνεται από τις αρχές, την ώρα που οι μυστικές υπηρεσίες «σχεδιάζουν τη δολοφονία» του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR), Κιρίλο Μπουντάνοφ, έδωσε συνέντευξη στον Αμερικανό δημοσιογράφο Howard Altman και δήλωσε ότι η FSB (διάδοχος της KGB) έχει καταστρώσει οργανωμένο σχέδιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Kyiv Post, η FSB φέρεται να ετοιμάζεται να δολοφονήσει τον ηγέτη της διαβόητης μισθοφορικής οργάνωσης, επειδή αμφισβήτησε τον Πούτιν και μάλιστα δημόσια, παρότι μέχρι πρότινος ήταν στενός συνεργάτης του.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσίευσε στο κανάλι της Wagner στο Telegram λίγες ώρες πριν σταματήσει η ανταρσία

«Γνωρίζουμε ότι στη FSB ανατέθηκε να τον δολοφονήσει. Θα το καταφέρουν; Θα δούμε εν καιρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Μπουντάνοφ και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι πιθανές απόπειρες δολοφονίας δεν θα είναι γρήγορες. Θα τους πάρει λίγο χρόνο για να έχουν τις κατάλληλες “προσεγγίσεις” και να φτάσουν στο στάδιο που θα είναι έτοιμοι να προσθέσουν μια τεράστια επιχείρηση… Αλλά για άλλη μια φορά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι ένα μεγάλο ανοιχτό ερώτημα. Θα είναι επιτυχείς; Θα τολμήσουν να εκτελέσουν αυτήν την εντολή;».

Τι συμβαίνει με τον Σουροβίκιν

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία του ρωσικού στρατού και έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «στρατηγός Αρμαγεδδών», από τη σκληρότητα που έδειξε στις μάχες στη Συρία, όταν επενέβη η Ρωσία για να υποστηρίξει τον Άσαντ.

Μετά την πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, ανέλαβε καθήκοντα στο μέτωπο και φέρονταν να συμμορφώνονταν πάντα με τις εντολές του Ρώσου προέδρου. Χαρακτηριστικά, είναι από τους πρώτος αξιωματούχους που ζήτησαν από τη Wagner να παραδώσει τα όπλα, όταν ξέσπασε η ανταρσία.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέσω του οποίου ζητούσε να σταματήσει η ανταρσία:

Ωστόσο, ΜΜΕ του εξωτερικού επικαλούμενα πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρουν ότι φέρεται να γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια της μισθοφορικής οργάνωσης. Έτσι, μετά το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Παρασκευής 23 Ιουνίου, που ζητούσε να σταματήσει η ανταρσία, η τύχη του αγνοείται, γιατί φέρεται να έχει συλληφθεί και να ανακρίνεται.

Πολλοί εξεπλάγησαν από αυτή την πληροφορία, όμως νέο δημοσίευμα του CNN, αναφέρει ότι διέρρευσαν έγγραφα που δείχνουν πως ο Σουροβίκιν ήταν VIP μέλος της Wagner και επιβεβαιώνουν τη σύλληψη του.

Το μέλλον του είναι άγνωστο, όμως δημοσίευμα από το εξωτερικό αναφέρουν ότι θα έρθουν σοβαρές ανακατατάξεις στο ρωσικό στρατό και αυτή τη φορά όχι για να νικηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά για να διασφαλιστεί η πίστη στο Κρεμλίνο.