Η CIA είχε προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην καταστρέψει τους αγωγούς Nord Stream, πολλούς μήνες πριν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αυτούς, αφού ενημερώθηκε προηγουμένως από την ολλανδική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (MIVD), γράφουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Politico και η Wall Street Journal.

Νωρίτερα, η ολλανδική τηλεόραση NOS μετέδωσε ότι η MIVD έλαβε πληροφορίες για μια «επικείμενη επίθεση» στους αγωγούς από μια ανώνυμη πηγή στην Ουκρανία, τον περασμένο Ιούνιο. Με βάση το σχέδιο αυτό, ο ανώτατος διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι ήταν επικεφαλής της επιχείρησης που επρόκειτο να γίνει στα μέσα Ιουνίου του 2022 και περιλάμβανε μια μικρή ομάδα δυτών που θα ταξίδευαν στη Βαλτική Θάλασσα με ιστιοφόρο. Η MIVD ενημέρωσε τη CIA που με τη σειρά της προειδοποίησε το Κίεβο να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ολλανδική κυβέρνηση και η MIVD απέφυγαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ που μετέδωσε η NOS σε συνεργασία με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης Die Zeit και ARD.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν ζημιές από δύο εκρήξεις που η Σουηδία και η Δανία χαρακτήρισαν «σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς». Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε κάθε ανάμιξή της χώρας του στην υπόθεση. «Εγώ είμαι ο πρόεδρος και δίνω τις εντολές. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε από την Ουκρανία. Ποτέ δεν θα ενεργούσα κατ’ αυτόν τον τρόπο», διαβεβαίωσε.