Με αφορμή τη σημερινή 78η επέτειο της απελευθέρωσης της Ιταλίας από τον ναζισμό και τον φασισμό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε επιστολή της που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Corriere della Sera, υπογραμμίζει ότι «εδώ και πολλά χρόνια, τα κόμματα που εκπροσωπούν την δεξιά στο κοινοβούλιο, κατέστησαν σαφές ότι είναι ασύμβατα με κάθε μορφή νοσταλγίας του φασισμού».

Παράλληλα η Μελόνι προσθέτει ότι «η ελευθερία και η δημοκρατία αποτελούν κοινό κτήμα για όλους, έστω κι αν αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους, οι οποίοι δεν θα το επιθυμούσαν».

«Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ελευθερία μας ετέθη και πάλι σε σοβαρό κίνδυνο», υπογραμμίζει επίσης η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την χώρα της, καθιστά σαφές ότι «με την 25η Απριλίου γεννήθηκε η δημοκρατία και κανείς δεν θα ήταν διατεθειμένος να χάσει τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν». Σύμφωνα με την Τζόρτια Μελόνι «οι αξίες στις οποίες βασίζεται το ιταλικό Σύνταγμα» είναι «εκείνες που καταπατήθηκαν από τον φασισμό» και «η αγάπη προς την δημοκρατία αποτελεί αντίδοτο ενάντια σε όλες τις μορφές απολυταρχισμού», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις περασμένες ημέρες, μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου και της αντιπολίτευσης είχαν ασκήσει έντονη κριτική σε μέλη του κόμματος της Μελόνι, «Αδέλφια της Ιταλίας», τα οποία αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης της σημερινής επετείου, όπως και στον πρόεδρο της Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ο οποίος δήλωσε ότι «στο ιταλικό σύνταγμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στον αντιφασισμό».