Στη φυλακή Γουαγιακίλ, της ομώνυμης μεγάλης παραθαλάσσιας πόλης του νοτιοδυτικού Ισημερινού, βρέθηκαν έξι κρατούμενοι απαγχονισμένοι μέσα στα κελιά τους, σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εθνικής σωφρονιστικής υπηρεσίας SNAI, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης των κελιών στη φυλακή Γουάγιας 1, οι φύλακες βρήκαν νεκρούς έξι κρατούμενους. Όλα τα θύματα ήταν απαγχονισμένα στα κελιά τους.

Οι φυλακές του Ισημερινού μετατρέπονται συχνά σε πεδίο μάχης μεταξύ αντίπαλων ομάδων κρατουμένων που διεκδικούν τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών. Από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν σημειωθεί οκτώ σφαγές, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 400 κρατούμενοι – οι περισσότεροι από αυτούς κάηκαν ζωντανοί και διαμελίστηκαν.

Το Γουαγιακίλ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στον Ειρηνικό και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κόμβο για τη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τους μεγαλύτερους παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο.

Στις 3 Μαρτίου, αντιμέτωπος με τις βιαιοπραγίες εγκληματικών οργανώσεων, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες τρεις επαρχίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Γουαγιακίλ. Χθες, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Εσμεράλδας, στα βορειοδυτικά, όταν καμιά 30αριά ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο πλήθος, σε ένα λιμάνι αλιευτικών σκαφών. Αυτή η πρωτοφανής επίθεση, που χαρακτηρίζεται «σφαγή» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση της βίας των συμμοριών σε αυτήν την περιοχή της χώρας.