Την αύξηση της παραγωγής «στρατιωτικού πυρηνικού υλικού» και την κατασκευή πιο ισχυρών όπλων ζήτησε την Τρίτη (28/3) ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του.

Αυτή η πιο πρόσφατη απειλή του Κιμ, ο οποίος έχει καλέσει και στο παρελθόν να αυξηθεί «εκθετικά» η παραγωγή πυρηνικών όπλων στη χώρα του, έγινε λίγο πριν από την άφιξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Νότια Κορέα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα «οπουδήποτε και οποτεδήποτε», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Παράλληλα ζήτησε από τους αξιωματούχους «να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα την παραγωγή στρατιωτικού πυρηνικού υλικού προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο (…) της εκθετικής αύξησης των πυρηνικών οπλοστασίων».

Εξάλλου «ενθάρρυνε τη συνέχιση της παραγωγής ισχυρών πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε το KCNA.

Όταν η Βόρεια Κορέα θα έχει «τελειοποιήσει» τα συστήματα πυρηνικών όπλων, «ο εχθρός θα μας φοβάται και δεν θα τολμά να προκαλέσει την κυριαρχία του κράτους μας, του συστήματός μας και του λαού μας», τόνισε ο Κιμ.

Πέρυσι η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι το καθεστώς της ως πυρηνικής δύναμης είναι «αδιαπραγμάτευτο». Στις αρχές Μαρτίου ο Κιμ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησε από τον στρατό της χώρας να εντείνει τα γυμνάσιά του ενόψει ενός «πραγματικού πολέμου».

Σήμερα, Τρίτη (28/3) ο βορειοκορεατικός στρατός επεσήμανε ότι πραγματοποίησε δεύτερη δοκιμή ενός «πυρηνικού, υποβρύχιου επιθετικού drone», έπειτα από μία πρώτη δοκιμή την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δοκιμή αυτού του νέου όπλου, που ονομάζεται Haeil το οποίο σημαίνει τσουνάμι στα κορεατικά, έγινε σε απάντηση στα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ- Νότιας Κορέας, τα μεγαλύτερα εδώ και πέντε χρόνια.

Το drone κινήθηκε κάτω από το νερό «επί 41 ώρες και 27 λεπτά διανύοντας 600 χιλιόμετρα» προτού πλήξει στόχο στα ανοικτά της επαρχίας Χαμγκιόνγκ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετέδωσε το KCNA.

Παράλληλα την ίδια ημέρα ο βορειοκορεατικός στρατός πραγματοποίησε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.