Με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει την Τουρκία για το νέο μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου της, οι οποίες, όπως αναφέρεται, απειλούν σοβαρά τη πτητική ασφάλεια στην περιοχή.

Το έγγραφο απέστειλε ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ. Όπως καταγγέλεται, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έγιναν διαδοχικές τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του κυπριακού εθνικού εναέριου χώρου.

«Το πλέον πρόσφατο, για να αναφερθώ σε ένα μόνο παράδειγμα, είναι η υπόθεση των ούτω καλούμενων ‘Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών (KTHY)’ και της ‘CTA Holidays’ κατά του υπουργού Συγκοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, όπου το Βρετανικό Εφετείο υιοθέτησε προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας ότι η βρετανική κυβέρνηση ορθά αρνήθηκε άδειες στις ‘KTHY’ και στις ‘CTA Holidays’ να λειτουργήσουν απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Η βρετανική κυβέρνηση ορθά απεφάνθη ότι παραχωρώντας τέτοιες άδειες θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από τη Σύμβαση περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας του Σικάγο και θα καταστούσε το Ηνωμένο Βασίλειο παραβάτη έναντι των ίδιων του των υποχρεώσεων βάσει της Συνθήκης. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα ότι τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Σύμβαση έχουν ανασταλεί λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και του ντε φάκτο ελέγχου του βορείου τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία. Το Δικαστήριο επαναβεβαίωσε την πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εναερίου χώρου ολόκληρου του νησιού και των χωρικών υδάτων της», αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.