Η Τουρκία μπορεί να είναι βυθισμένη στο πένθος μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς, όμως σύμφωνα με το Bloomberg ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά με τον Μάιο.

Σύμφωνα με το bloomberg.com, ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν να καθυστερήσει ακόμα κι ένα χρόνο η προσφυγή στην κάλπη, επικαλούμενοι τον αντίκτυπο της καταστροφής. Εντούτοις, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει αυτοδυναμία και μπορεί η άνεση χρόνου να φαντάζει ιδανικό σενάριο, στην περίπτωση του όμως ενδέχεται να μην βοηθήσει. Εξάλλου, δεν θεωρείται σίγουρο ότι θα διατηρήσει τα ποσοστά του, καθώς η τουρκική λίρα συνεχίζει να κλονίζεται.

Αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων, δήλωσαν ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε τα μέτρα των 90 ημερών και στη συνέχεια σχεδιάζει να διεξαγάγει τις εκλογές αμέσως μετά, στις 14 Μαΐου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η πραγματοποίηση των εκλογών σε αυτήν την ημερομηνία θα είναι δύσκολη, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τους δύο φονικούς σεισμούς.

Η επικεφαλής του κόμματος IYI, Meral Aksener, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να διεξαχθούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η 18η Ιουνίου θα ήταν πολύ πιο κατάλληλη ημερομηνία. «Παρά ταύτα, δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να ακυρώσει τις εκλογές. Οι κάλπες δεν μπορούν να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, αλλά θα πρέπει να γίνουν στις 18 Ιουνίου» είπε η Aksener, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στις 10 Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν τον Μάιο, αλλά ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Ιούνιο, την τελευταία ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να διεξαχθούν εκλογές, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί να αναβληθούν λόγω των επιπτώσεων των δύο καταστροφικών σεισμών.

Θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές δυσκολίες» για τη διεξαγωγή των εκλογών στην ημερομηνία που είχε υποδείξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εβδομάδες νωρίτερα, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, και πρόσθεσε ότι, αν και είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πλήρως το θέμα, στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς κατοικεί περίπου το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας.

Οι 10 πληγείσες επαρχίες στη νοτιοανατολική Τουρκία έχουν στην πλειονότητά τους κουρδικούς και αραβικούς πληθυσμούς και συγκαταλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες όπου τα ποσοστά του Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι τα χαμηλότερα.

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του Haberturk, ο Fatih Altaylı, έγραψε ότι οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να προβεί σε νομική αναθεώρηση όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι τον τελικό λόγο εδώ θα έχει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος δικές του πηγές, έγραψε ότι το κυβερνών κόμμα θα αναθέσει τη δουλειά της αναβολής των εκλογών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και ότι οι εκλογές θα αναβληθούν για τουλάχιστον έξι μήνες και ενδεχομένως για έναν χρόνο.

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αναβάλει τις εκλογές πέραν του Ιουνίου χωρίς να αλλάξει το σύνταγμα, και γι’ αυτό θα χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για μεγαλύτερη αναβολή.