Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε όλη την επικράτεια διαδήλωσαν 1,12 εκατ. άνθρωποι και ειδικότερα στο Παρίσι περισσότεροι από 80 χιλιάδες. Τα εργατικά συνδικάτα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε δύο εκατομμύρια.

Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια – στα 64 έτη – το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη ακόμα και για τα γαλλικά δεδομένα, σίγουρα μεγαλύτερη από εκείνη του 2019 για το συνταξιοδοτικό.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τις συντάξεις

«Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι απεργοί στην κορυφή της πορείας στην πόλη Τουρ.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τις συντάξεις

Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τις συντάξεις

Το συνδικάτο CFDT προανήγγειλε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων για τις 31 Ιανουαρίου.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τις συντάξεις

Στο Παρίσι, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων όταν δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους, στο περιθώριο της πορείας διαμαρτυρίας. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τις συντάξεις