Νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού βιώνει η Κίνα, η γιγαντιαία χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Πέμπτη το Πεκίνο να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο πληροφορίες, ενώ πρότεινε εκ νέου τη βοήθεια της Ουάσιγκτον υπό μορφή εμβολίων.

«Είναι πολύ σημαντικό όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να εμβολιαστεί ο κόσμος, να υπάρχει διαθεσιμότητα τεστ και θεραπειών, και είναι επίσης σημαντικό να μοιράζονται πληροφορίες για την εμπειρία τους με τον υπόλοιπο κόσμο — διότι αυτό έχει επιπλοκές όχι μόνο για την Κίνα αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αφότου το Πεκίνο προχώρησε, στις αρχές του Δεκεμβρίου, στην άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφάρμοζε, τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχουν εκραγεί στην Κίνα, εγείροντας ανησυχίες για υψηλή θνητότητα, ειδικά μεταξύ όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, διαβητικοί και πολίτες με άλλες συννοσηρότητες, ανεμβολίαστοι, μερικώς εμβολιασμένοι…).

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, τα κρεματόρια πιέζονται• ωστόσο η αύξηση των θανάτων επισήμως δεν συνδέεται με την COVID-19.

Κόσμος στην Κίνα

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτητα, «είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέες παραλλαγές, κι οι παραλλαγές αυτές με τη σειρά τους να εξαπλωθούν και να πλήξουν εμάς, ή άλλες χώρες», είπε με ανησυχία χθες ο κ. Μπλίνκεν, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον είναι «απόλυτα διατεθειμένη» να «χορηγήσει βοήθεια σε όποιον το ζητήσει» — κάτι που δεν κάνει η Κίνα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο στις αρχές του 2023 στο πλαίσιο προσπάθειας αποκλιμάκωσης των εντάσεων με τη χώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τον κυριότερο διπλωματικό και οικονομικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ.