Την απόλυτη αλληλεγγύη του προς τη Πολωνία που είναι σύμμαχος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την Τετάρτη (16/11) ο Εμανουέλ Μακρόν. Όπως τόνισε ήρθε σε επαφή με τις πολωνικές αρχές για να πληροφορηθεί για τις συνθήκες της πυραυλικής έκρηξης.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Μπαλί. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τον ουκρανό πρόεδρο για να του εκφράσει την αλληλεγγύη του μετά τα ρωσικά πλήγματα που δέχτηκε η χώρα του.

Όπως δήλωσε οι ΗΠΑ έχουν μοιραστεί τις προκαταρκτικές πληροφορίες για την πυραυλική έκρηξη στην Πολωνία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι συνέβη.

«Υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που μοιράστηκαν οι ΗΠΑ αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να αποδώσουμε κάπου τις εκρήξεις στην Πολωνία. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την ειρήνη, για να επιτύχουμε μια λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης και έτσι να συνομιλήσουμε με τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά τη διάσκεψη της G20.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μια αποκλιμάκωση ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα η Κίνα να παίξει έναν μεγαλύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο μέσα στους επόμενους μήνες προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμανουέλ Μακρόν

Βελγίδα υπουργός Άμυνας: Η έκρηξη στην Πολωνία οφειλόταν στα ουκρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας

Η έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην ανατολική Πολωνία, ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι» επεσήμανε την Τετάρτη (16/11) η βελγίδα υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ.

Η Ντεντοντέ έκανε λόγο για «εκρήξεις» στο πολωνικό έδαφος οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια μαζικού βομβαρδισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στην Πολωνία, στη μεθόριο με την Ουκρανία. Σ’ αυτό το στάδιο και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για θραύσματα ρωσικών πυραύλων και για ουκρανικούς πυραύλους της αντιαεροπορικής άμυνας που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος» προσθέτει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

«Οι αναλύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τόσο η προέλευση των πυρών όσο και οι στόχοι που επρόκειτο να πλήξουν αυτοί οι πύραυλοι. Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ωστόσο πως επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε κάποιον ή κάποιους πολωνικούς στόχους», δήλωσε η Ντεντοντέ.

Η βελγική υπηρεσία πληροφοριών «παραμένει σε απ’ ευθείας επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η βελγίδα υπουργός, η οποία έκανε έκκληση για σύνεση όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχει αυτό το περιστατικό.

«Στις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι όσον αφορά την αντίδρασή μας. Το Βέλγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τον στρατό της και τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να καλούμε σε αποκλιμάκωση και για τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής», δήλωσε η ίδια.