Ο εισαγγελέας Ντάνιελ Λίπσιτς που ανέλαβε την υπόθεση της ομοφοβικής επίθεσης σε γκέι μπαρ της Μπρατισλάβας της Σλοβακίας, ανακοίνωσε πως το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί ως τρομοκρατική ενέργεια.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, δράστης είναι ο 19χρονος γιος ενός επιφανούς στελέχους του ακροδεξιού κόμματος Vlast της Σλοβακίας, που εισέβαλε οπλισμένος και δολοφόνησε δύο άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τα πυρά έπεσαν νεκροί ο 23χρονος Μάτους Χ. και ο 26χρονος Γιουράι Β, ενώ τραυματίστηκε στο πόδι η 28χρονη Ραντοσλάβα Τ. Ο ύποπτος ήταν 19 ετών και χρησιμοποίησε ένα όπλο με στόχευση λέιζερ που ανήκε σε έναν συγγενή του.

Σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 19χρονος είχε αναρτήσει μηνύματα με τα χάσταγκ «έγκλημα μίσους» και «γκέι μπαρ» στο Twitter, καθώς και ένα «μανιφέστο» κατά των Εβραίων και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο ειδικός εισαγγελέας είπε ότι το μανιφέστο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία ερευνώνται. «Υπάρχουν υποψίες ότι το κίνητρο ήταν η αποσταθεροποίηση της κοινωνίας», είπε, εξηγώντας ότι για αυτόν τον λόγο οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση.

Απόψε, χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στην πορεία που θα γίνει στην Μπρατισλάβα, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός και θα απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος. «Θέλω να πω στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ: δεν είστε εσείς που δεν ανήκετε εδώ, είναι το μίσος που δεν ανήκει στη Σλοβακία», είπε νωρίτερα η Τσαπούτοβα, αφού επισκέφθηκε το σημείο του εγκλήματος.