«Προσχεδιασμένες» χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και είπε ότι αυτές δεν πραγματοποιούνται από «απλούς Ιρανούς».

Στα σχόλιά του που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Χαμενεΐ επεσήμανε ότι ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί του ράγισε την καρδιά κάνοντας λόγο για ένα «θλιβερό περιστατικό».

«Κάποιοι άνθρωποι προκάλεσαν ανασφάλεια στους δρόμους, υπήρξαν προσχεδιασμένες ταραχές» συμπλήρωσε.

Ο Χαμενεΐ εξέφρασε ακόμη την έντονη στήριξή του προς τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες -όπως λέει- αδικήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Στα πρόσφατα επεισόδια, αυτοί που αδικήθηκαν ήταν κυρίως οι δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων της αστυνομίας και της Μπασίτζ, καθώς και ο λαός του Ιράν», σχολίασε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατηγόρησε εξάλλου τις ΗΠΑ και το Ισραήλ -τους πιο ορκισμένους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας- ότι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια.

«Το καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, είναι να εγγυάται την ασφάλεια του ιρανικού έθνους… Εκείνοι που επιτίθενται στην αστυνομία αφήνουν τους ιρανούς πολίτες απροστάτευτους απέναντι στους κακοποιούς, στους κλέφτες και στους εκβιαστές», είπε ο ίδιος.

Οι αρχές ασφαλείας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, πραγματοποιούν επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν συλληφθεί, εκατοντάδες να έχουν τραυματιστεί και πάνω από 130 να έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ιρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.