Το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου του 2022, η Βρετανίδα βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία, πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 96 ετών στο κάστρο Balmoral στη Σκωτία, με τον γιο της πρίγκιπα Κάρολο, νυν βασιλιά Κάρολο Γ’, να διαδέχεται τη μητέρα του στον αγγλικό θρόνο.

Όπως μεταδίδει το ABC News, μετά από μια περίοδο εθνικού πένθους στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο την Δευτέρα στις 19 Σεπτεμβρίου, 10 ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας.

Φέρετρο Βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αναμένεται να ταφεί δίπλα στον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, στο κάστρο του Ουίνδσορ, ο οποίος πέθανε το 1952. Και σύμφωνα με την ιστορική σημασία του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, θα είναι η πρώτη κηδεία μονάρχη που θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ εδώ και σχεδόν τρεις αιώνες, όπως σημειώνει στη συνέχεια το ABC News.

30 Βρετανοί βασιλείς και βασίλισσες έχουν ταφεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ

Αββαείο του Ουέστμινστερ

Όπως εξηγεί η επίσημη ιστοσελίδα του Αββαείου του Ουέστμινστερ, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ έχουν ταφεί 30 βασιλείς και βασίλισσες, που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω στην αγγλική ιστορία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’, ο οποίος πέθανε το 1760, δεν ήταν μόνο ο τελευταίος Βρετανός μονάρχης που θάφτηκε στο Ουέστμινστερ -ήταν, επίσης, ο τελευταίος Βρετανός βασιλιάς που η κηδεία του έγινε σε αυτόν τον τόπο.

Όπως σημειώνει το grunge.com, ο Γεώργιος Β’ τάφηκε στην εκκλησία δίπλα στη σύζυγό του, βασίλισσα Καρολίνα του Βρανδεμβούργου-Άνσμπαχ, η οποία πέθανε το 1737. Μάλιστα, συγκινητικό είναι το γεγονός ότι τα πλαϊνά του φέρετρου του αφαιρέθηκαν κατόπιν αιτήματός του, ώστε η σκόνη του να αναμειχθεί με εκείνη της εκλιπούσας συζύγου του, βασίλισσας Καρολίνας.

Κηδεία πριγκίπισσας Νταϊάνας

Αν και έκτοτε δεν έχουν γίνει κηδείες ή ταφές μοναρχών στο Ουέστμινστερ, αρκετές άλλες βασιλικές κηδείες έχουν πραγματοποιηθεί στο Αββαείο, και οι αποτεφρωμένες στάχτες μελών της οικογένειας εξακολουθούν μερικές φορές να ενταφιάζονται εκεί. Πιο συγκεκριμένα, η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνατης κηδείας που παρακολούθησε ζωντανά ο μισός πληθυσμός του πλανήτη– πραγματοποιήθηκε στο Ουέστμινστερ το 1997.

Σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, ο γιος της Νταϊάνα και του Καρόλου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ –που βρίσκεται πρώτος, πια, στη σειρά διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο– παντρεύτηκε εκεί την Κέιτ Μίντλετον το 2011, όπως σημειώνει το Guide London, ενώ και η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε εκεί τον αείμνηστο πρίγκιπα Φίλιππο το 1947, όπως εξηγεί η Britannica.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα ταφεί κοντά στην οικογένειά της

Το στέμμα της Σκωτίας στο φέρετρο Βασίλισσας Ελισάβετ

Μετά την εξόδιο ακολουθία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ -την πρώτη του είδους της εδώ και σχεδόν 300 χρόνια- η τελευταία της κατοικία αναμένεται να είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στους χώρους του Κάστρου του Ουίνδσορ. Θα ταφεί κοντά στον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, την αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

Η τελετή της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄αναμένεται να διαρκέσει 90 λεπτά, μετά το πέρας της οποίας το φέρετρό της θα περάσει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την αψίδα του Ουέλινγκτον και, τέλος, θα μεταβεί στο κάστρο του Ουίνδσορ.