Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να ζήσει σήμερα τη θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 41 βαθμούς. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για ζέστη σε μεγάλα τμήματα της Αγγλίας, από το Γιορκ και το Μάντσεστερ έως το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά.

Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι 38,7 βαθμοί στο Κέμπριτζ το 2019, αναφέρει το BBC. Σήμερα καύσωνας αναμένεται σε ολόκληρη την Ουαλία και σε τμήματα της Σκωτίας.

Το Λονδίνο θα είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη σήμερα Δευτέρα 18/7, με θερμοκρασίες που θα ανέβουν περισσότερο και από τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική. Η πρωτεύουσα προβλέπεται να είναι σήμερα πιο ζεστή από την Ντάχλα στη Δυτική Σαχάρα (24°C), το Νασάου στις Μπαχάμες (32°C.), το Κίνγκστον στην Τζαμάικα (33°C.), τη Μάλαγα στην Ισπανία (28°C.) και την Αθήνα στην Ελλάδα (35°C.).
Ο καύσωνας θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη 19/7 και δροσιά αναμένεται από την Τετάρτη. Είναι η πρώτη φορά που το Met Office εκδίδει κόκκινη προειδοποίηση από πέρσι που ξεκίνησε να λειτουργεί.

Ορισμένα σχολεία σχεδιάζουν να κλείσουν νωρίτερα, ή να μην ανοίξουν καθόλου, αν και η κυβέρνηση έχει εκδώσει οδηγίες με στόχο να μείνουν ανοιχτά.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Στα τρένα εκδόθηκε ανακοίνωση που καλεί τους Λονδρέζους να μην ταξιδεύουν αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και ακυρώσεις δρομολογίων.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον καύσωνα ως εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μετά από σύσκεψη στο σύστημα υγείας ο υπουργός Steve Barclay ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η χωρητικότητα των ασθενοφόρων και ο αριθμός των εργαζομένων που χειρίζεται τις έκτακτες κλήσεις.

Χθες Κυριακή οι παραλίες ήταν γεμάτες, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να κάνουν συνετή χρήση του νερού και να μην το σπαταλάνε. Οι εταιρείες ύδρευσης στη νότια και ανατολική Αγγλία έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε χαμηλή πίεση -ακόμη και σε διακοπή της παροχής- για ορισμένα νοικοκυριά.