Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στο Φιδονήσι και όπως τόνισε στην απελευθέρωσή του από τη ρωσική κατοχή.

«Αναμφίβολα, η βασική λέξη σήμερα είναι Φιδονήσι. Είχε γίνει τόση κουβέντα για το Φιδονήσι μόνο όταν πήγε εκεί το ρωσικό πολεμικό πλοίο. Έπειτα, το πλοίο έφυγε για πάντα – και τώρα το νησί είναι ελεύθερο ξανά. Είμαι ευγνώμων στις στρατιωτικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και στους μαχητές του τάγματος “Alpha” και στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Συνέχισε λέγοντας: «Το Φιδονήσι έχει στρατηγική σημασία και αλλάζει σημαντικά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν εγγυάται την ασφάλεια μας ακόμη, ούτε ότι ο εχθρός δεν θα επιστρέψει, αλλά περιορίζει τις δραστηριότητες του εχθρού σε μεγάλο βαθμό. Σιγά σιγά θα τους βγάλουμε από τη θάλασσά μας, από τον ουρανό μας κι από τη γη μας».

Undoubtedly, the main word today is Zmiinyi. Apparently, there was just as much talk about Zmiinyi only on the day when the Russian ship arrived there. Then the ship left – forever, and now the island is free again. I am grateful to the Defense Intelligence of Ukraine, the fighters of "Alpha", I am grateful to our gunners, pilots of the army aviation and Air Force, the command of "Oleksandriya".

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, June 30, 2022

Καπνός φαινόταν να ανεβαίνει από το νησί σε φωτογραφίες από δορυφόρους που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά και από εικόνες που μετέδωσαν τα ουκρανικά ΜΜΕ. Μάλιστα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν πως οι Ρώσοι στρατιώτες αποχώρησαν από το νησί… τρέχοντας καθώς επιβιβάστηκαν σε δύο ταχύπλοα.

Δέκα νεκροί σε πολυκατοικία που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στην περιφέρεια της Οδησσού

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού, του μεγάλου λιμανιού της νότιας Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα (1/7) Ουκρανός αξιωματούχος.

«Ο αριθμός των νεκρών στην πολυκατοικία αυξήθηκε στους δέκα», ανέφερε μέσω Telegram ο εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών της Οδησσού, ο Σερχίι Μπρατσούκ. Νωρίτερα, οι αρχές έκαναν λόγο για έξι νεκρούς, ανάμεσά τους τρία παιδιά.