Η Τουρκία εξετάσει εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που δεν μπορέσει να αγοράσει τα F-16 από τις ΗΠΑ και φέρεται να έχει βάλει στο «στόχαστρο» τα Eurofighter, σε περίπτωση που δεν φέρουν καρπούς οι πιέσεις που πρόκειται να ασκήσει.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του middleeasteye.net αναφέρει ότι ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κιουτσούκακγιουζ για τον παραπάνω λόγο επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο και μίλησε με τον διοικητή Σερ Μάικ Γουίνγκστον.

«Τα Typhoon είναι πολύ καλά… Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια προσωρινή εναλλακτική επιλογή έως ότου πάρουμε στα χέρια μας τα εγχώριας παραγωγής πέμπτης γενιάς TF-X, εάν φυσικά δεν μπορέσουμε να πάρουμε τα F-16», σημειώνει τουρκική πηγή στο MiddleEastEye.

Επίσης, σύμφωνα με το MiddleEastEye, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείεται τελικώς να δώσει το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16 αλλά μετά τις επόμενες τουρκικές εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023.

Μάλιστα, με βάση το δημοσίευμα, στην Τουρκία ορισμένοι σπεύδουν πλέον να παρουσιάσουν ως εναλλακτική τα Typhoon, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές στο Τwitter, και κατά την επικείμενη επίσκεψη της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας στην Άγκυρα.