Σύμφωνα με Oυκρανό αξιωματούχο η αποστολή των τεθωαρακισμένων BMP-1 είναι «πολύ σημαντική» για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που προσπαθούν να απωθήσουν το ρωσικό στρατό κυρίως στα ανατολικά της χώρας όπου μαίνονται οι κυριότερες μάχες του πολέμου της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, αναφέρθηκε στα άρματα που στέλνει η Ελλάδα «Γιατί (τεθωρακισμένα) BMP-1; Είναι επίσης σημαντικά αυτά, επειδή οι στρατιώτες μας ξέρουν αυτό το μηχάνημα και γρήγορα θα το χειριστούν εύκολα».

Επίσης απάντησε και στις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως πρόκειται για να πλήξει νέους στόχους. «Καταρχάς για μας, για την ουκρανική κυβέρνηση, οι δηλώσεις της Ρωσίας μας προκαλούν έκπληξη. Γιατί δεν έχουμε υπόψη μας μέρη στα οποία οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έχουν χτυπήσει!» δήλωσε ο Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

Φόβοι για χολέρα στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές και διεθνείς οργανισμοί φοβούνται για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της χολέρας στη Μαριούπολη. Οι μη οργανωμένες ταφές και η έλλειψη πόσιμου νερού καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δημάρχου, πόσιμο νερό και τρόφιμα είναι σε έλλειψη ενώ ακόμα η πόλη δεν έχει καθαριστεί μετά τις επιθέσεις. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του υπουργείου υγείας είχε δηλώσει ότι η παρακολούθηση για πιθανή ανάπτυξη χολέρας είχε ξεκινήσει στην Ουκρανία την 1η Ιουνίου. Επιπλέον, οι κίνδυνοι θα επιδεινωθούν μόνο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας: «Δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα υπάρξουν εστίες ασθενειών, αλλά όλες οι προϋποθέσεις για αυτές υπάρχουν ήδη».

Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να συμφωνήσει στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Λευκορωσίας, δηλώνει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εξαγωγής των σιτηρών της σιδηροδρομικώς μέσω της Λευκορωσίας με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η Λευκορωσία, που χρησιμοποιείται από τη σύμμαχό της, τη Ρωσία ως βάση για την εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ουκρανικά σιτηρά να περάσουν μέσω της χώρας προς τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, αν επιτραπεί στο Μινσκ να μεταφέρει λευκορωσικά αγαθά από τα λιμάνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρι Πούτιν έχει προωθήσει αυτή την ιδέα ως μια λύση.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο και να βοηθήσουμε τους “φιλικούς” γείτονές μας», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

«Η ισχυρότερη εγγύηση μας για την άρση του αποκλεισμού αυτού ή του άλλου διαδρόμου από τα λιμάνια για την εξαγωγή σιτηρών είναι να απαντήσουμε με όπλα που θα βρίσκονται στην περιοχή», τόνισε.

«Δουλεύουμε σε αυτό με συγκεκριμένα κράτη, με συγκεκριμένα αντιπλοϊκά συστήματα, εργαζόμαστε και σταδιακά τα παραλαμβάνουμε», συμπλήρωσε.