Στο Παρίσι το χαρακτηρίζουν το τέλος μιας εποχής. Το διάσημο καμπαρέ Lido που λειτουργούσε στα Ηλύσια Πεδία και από το 1946 «μάγευε» με τις φαντασμαγορικές του παραστάσεις, κατεβάζει ρολά εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, αλλά και γιατί «κανείς δεν ενδιαφέρεται για το καμπαρέ πια», όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρίας που το απέκτησαν.

Η νέα ιδιοκτησία του, η μεγάλη γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Accor, ανακοίνωσε ότι το κτίριο που στεγάζει το κλαμπ, θα αλλάξει χρήση και θα μετατραπεί σε μοντέρνα αίθουσα μουσικών συναυλιών, χωρίς φαγητό και ποτό. Το «Lido τελείωσε», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ η παριζιάνικη νύχτα δεν θα είναι το ίδιο χωρίς το Lido. Το θρυλικό καμπαρέ άρχισε να λειτουργεί στις 20 Ιουλίου του 1946 κι έδωσε έναν άλλον… αέρα στα σόου εκείνης της εποχής, αλλά και για τις επόμενες 10ετίες.

Με δάκρυα στα μάτια οι χορεύτριες

Το περασμένο Σάββατο (28/5), οι χορεύτριες του καμπαρέ φόρεσαν μαύρα και διαμαρτυρήθηκαν στις πόρτες του νυχτερινού μαγαζιού. Χάρισαν, δε, και μια από τις μοναδικές παραστάσεις στους περαστικούς που περνούσαν από το σημείο. Δεν επέλεξαν τυχαία τη μέρα μιας και ήθελαν να τους δουν και οι χιλιάδες Άγγλοι και Ισπανοί τουρίστες που βρίσκονταν στην γαλλική πρωτεύουσα με αφορμή τον τελικό του Champions League ανάμεσα στην Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το κοινό αν μη τι άλλο εντυπωσιάστηκε με τις ικανότητες των χορευτριών. Μάλιστα, οι χορεύτριες διένειμαν επίσης φυλλάδια στους περαστικούς στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, ζητώντας την συμπαράστασή τους την ώρα που η η ανεργία τους χτυπά την πόρτα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χορεύτριες του άλλου διάσημου παριζιάνικου καμπαρέ «Moulin Rouge», σε ένδειξη αλληλεγγύης. Συνολικά αναμένεται να απολυθούν οι 157 από τους 186 εργαζομένους του καμπαρέ.

Κάθε χρόνο, περίπου 600.000 άτομα επισκέπτονταν το παριζιάνικο καμπαρέ, ενώ έχει φιλοξενήσει πολλά διάσημα ονόματα και έγινε το… σκηνικό για σπουδαίες επιδείξεις μόδας, για γκαλά φιλανθρωπικών σκοπών και συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχών όπως ο Φρανκ Σινάτρα και ο Έλτον Τζον.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, το ταμείο άρχισε να αδειάζει. Ανοιχτό όλο το χρόνο, την περίοδο των παχέων αγελάδων, το Lido δέχτηκε σφοδρό πλήγμα από την πανδημία της νόσου Covid-19, που έβαλε φρένο στον τουρισμό και στις διεθνείς μετακινήσεις.