Πανικός φέρεται να επικρατεί στο ρωσικό στόλο, καθώς λίγες μέρες μετά την βύθιση του πλοίου Moskva, η φρεγάτα Admiral Makarov έχει χτυπηθεί από πύραυλο Neptune, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ και το μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου Oleksiy Goncharenko, που έκανε σχετική ανάρτηση στο Telegram.

Όπως αναφέρει το forbes.com, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η είδηση, πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα, που θα έχει δεχθεί η Ρωσία στο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το Admiral Makarov είναι το τρίτο, τελευταίο και πιο σύγχρονο σκάφος στην κατηγορία του. Μάλιστα, είναι οπλισμένο με 24 πυραύλους εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk και οκτώ πυραύλους κρουζ Kalibr, ενώ μπορεί να συνοδεύει άλλα σκάφη και να επιτεθεί σε στόχους που βρίσκονται στη ξηρά.

Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για ένα μεγάλο πλοίο, καθώς φιλοξενεί πλήρωμα 200 ατόμων και έχει το μισό μέγεθος από τα κύρια μαχητικά πλοία επιφάνειας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το ουκρανικό «μπλόκο» στο ρωσικό στόλο

Σύμφωνα με το Forbes, η Ρωσία μπορεί να διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο κόσμο, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα στο ναυτικό, κάτι που οφείλεται ως ένα βαθμό στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τόσο το Admiral Makarov, όσο και άλλα ρωσικά πλοία, θα έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιούν μεγάλους θαλάσσιους κινητήρες. Αυτό όμως δεν γίνεται, καθώς τόσο επί ΕΣΣΔ -όπου αναπτύχθηκε αυτή η τεχνολογία- τόσο και μετά την κατάρρευση της, η παραγωγή γινόταν στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, το Κίεβο σταμάτησε την προμήθεια των συγκεκριμένων κινητήρων στη Μόσχα, με αποτέλεσμα ο ρωσικός στόλος να βρεθεί ξαφνικά μετέωρος.

Μάλιστα, με βάση το δημοσίευμα, η Ρωσία προσπάθησε μεν να αντικαταστήσει τους κινητήρες με δικά της μοντέλα, κάτι που κατέστη αδύνατο, καθώς δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν παρόμοια μοντέλα.