Η Κίνα έχει εισαγάγει μέτρα lockdown σε 27 πόλεις προκειμένου να μειώσει τα κρούσματα κορονοϊού, κάτι που βάζει σε περιορισμό σχεδόν 165 εκατ. ανθρώπους.

Η Σαγκάη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, αναφέροντας πάνω από 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Οι αρχές αντέδρασαν με ένα lockdown σε όλη την πόλη που διήρκεσε εβδομάδες, περιορίζοντας σχεδόν και τα 25 εκατομμύρια κατοίκους του άλλοτε πολυσύχναστου οικονομικού κόμβου στα σπίτια ή τις γειτονιές τους.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του Πεκίνου ξεκίνησαν μαζικές ασκήσεις δοκιμών, έκλεισαν σχολεία και επέβαλαν στοχευμένα lockdown σε ορισμένα κτίρια κατοικιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μολύνσεις. Αυτές οι ενέργειες έχουν πυροδοτήσει φόβους για ευρύτερο lockdown παρόμοιο με αυτό της Σαγκάης.

Η άφιξη της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον έθεσε υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, με τον ιό να εξαπλώνεται σε διαφορετικές πόλεις και επαρχίες ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τον περιορίσει η κυβέρνηση.

Οι αρχές επιβάλλουν τώρα πλήρη ή μερικό lockdown σε τουλάχιστον 27 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με αυτούς τους περιορισμούς να επηρεάζουν έως και 165 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNN.