Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε σήμερα να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, που εδρεύει στη Γενεύη, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τις πληροφορίες των πρακτορείων Reuters και AFP.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά κατά στην ψηφοφορία στην οποία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Οι αποχές δεν υπολογίζονται, κατά τις ίδιες ππηγές.

Τούτη, είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.

Μπορείτε να δείτε πώς ψήφισαν οι χώρες – μέλη του Συμβουλίου στον ακόλουθο πίνακα:

«Ευχαριστώ» Κουλέμπα στις χώρες που ψήφισαν υπέρ του αιτήματος των δυτικών χωρών

«Οι εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση σε σώματα του ΟΗΕ που στοχεύουν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έσπευσε να δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Ντμίτρι Κουλέμπα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «σε όλα τα κράτη – μέλη που υποστήριξαν το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης και επέλεξαν τη σωστή πλευρά της ιστορίας».